Студентите от Медицинския университет усвояват реакциите в бедствени ситуации

vrazka Qponiq 1

Студентите от Медицинския университет – Пловдив, са едни от малкото в страната, които се обучават в дисциплината „Медицина на бедствените ситуации”. В нея те изучават правилата и начините за оказване на първа помощ при една бедствена ситуация.

Имаме различни процедури, които трябва постоянно да бъдат опреснявани и според мен тази наша специалност трябва отново да се върне и да бъде тренирана, заяви д-р Ростислав Костадинов, преподавател по медицина на бедствените ситуации в МУ-Пловдив.  Той и студенти от Медицински университет-Пловдив участваха в Международен онлайн семинар, организиран от Мемориалния център за мир в памет на жертвите на атомната бомба в Нагасаки, Япония, преди 70 години.

vrazka Qponiq 2

Онлайн срещата протече под формата на открито семинарно занятие на преподаватели и български и чуждестранни студенти от МУ-Пловдив. Те осъществиха видеовръзка с очевидец на събитията по време на атомните бомбардировки – 81-годишният Йоширо Ямаваки, преживял атаката с ядрено оръжие в японския град Нагасаки от месец август 1945 г.

Международните събития са по покана на Директора на Мемориалния център – проф. Сасано  и се организират с послание към международните участници в тези срещи да обединят усилията си за мирен свят, свободен от войни и ядрени бедствия.

Целта на събитието беше да напомним на нашите студенти, че ядреното оръжие, използвано за неразумни цели, води до тежки здравословни последици с поява на лъчева болест у облъчените, но също така и до унищожаване на десетки хиляди невинни хора, заяви след срещата заместник-ректорът по международната дейност в МУ-Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева. Тя поясни, че чрез подобни срещи с хора, преживели събитията, се опитват да внушат, че забраната на атомното оръжие за немирни цели е въпрос на кауза, на гражданска позиция и отговорност.

Медицинският университет – Пловдив, обучава студенти в дисциплината „Медицина на бедствените ситуации”, в която въпросът за пораженията и последиците на ядреното оръжие върху човешкото здраве се разглежда подробно.

По време на видеовръзката японецът Йоширо Ямаваки разказа своята история и това, което помни от атаките преди 70 години.

С разказите на японските очевидци на събитието се връщаме назад 70 години, когато през м. август 1945 г. най-напред японският град Хирошима, а по-късно и Нагасаки са бомбардирани с атомни бомби от САЩ. Отнет е  животът на 74 000 души, а  ядрената експлозия унищожава значителна част от сградите в града, посочи проф. Мурджева.

При бедствена ситуация, каквато е била бомбардировката в Нагасаки, ресурсите никога недостигат и тогава всеки един от медицинските специалисти трябва да е готов да върши всякакъв вид медицинска дейност, сподели преподавателят д-р Ростислав Костадинов. МУ-Пловдив подкрепя напълно  призивите за пълно ядрено разоръжаване и контрол над необхватната мощ на атома.

Не можем да посетим Нагасаки и Хирошима, за да се убедим какво се е случило преди 70 години, но сме съпричастни към трагедията на хиляди японски семейства, пострадали от този чудовищен акт на масово унищожение,  поясняват от МУ-Пловдив.

Срещата на студенти и преподаватели на МУ-Пловдив с очевидци на атомната бомбардировка над Нагасаки е организирана с любезното съдействие на студента – Елизар, спечелил едномесечна стипендия за научноизследователски стаж  в Университета в Нагасаки. С учебното заведение МУ-Пловдив има споразумение за академично сътрудничество.