В Медицинския университет разглеждаха перспективи с посланик и почетен консул

2B1B9BCE-BD2A-4085-95EE-229AF8308541

Съществуващите междуинституционални споразумения с университети от Италия, които има Медицинският университет в Пловдив по програма Еразъм+, превърнаха във възможни входящите мобилности на десетки студенти от партньорските университети.  В Пловдив се обучават близо 200 студенти от Италия по специалностите Медицина и Дентална медицина. Възходящ ръст бележи тенденцията през последната година.

Новият посланик на Италия – Джузепина Дзара, направи първото си официално посещение при медиците. Нейно превъзходителство беше придружена от  Джузепе Де Франческо, почетен консул на Италия в Пловдив.

Ректорското ръководство се присъедини към дискусията с дипломатическите посетители, изразявайки и добрите си впечатления от италианските студенти. В тематиката на разговора влязоха различни аспекти от двустранните отношения и перспективите за сътрудничество с университетите в Италия.

Проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ, представи ръководството и запозна посланик Дзара с постиженията на Университета и развитието на българо-италианските отношения.

Големият потенциал на преподавателите и възможностите, които Университетът предлага за обучението на студентите, дори в условията на COVID-19, бяха високо оценени от Нейно превъзходителство. Тя  изрази благодарността си за приема и нагласата си да съдейства за разширяване на взаимоотношенията с Медицинския университет. В почетната книга посланик Джузепина Дзара подчерта значимостта на медиците за излизане от настоящата пандемия.

​България и Италия имат установени дипломатически отношения повече от 140 години. За първи път италианската дипломатическа мисия в България се оглавява от жена, като тя е с ранг на пълномощен министър.  Това е вторият й мандат у нас, а в края на 90-те години е била Първи търговски секретар в посолството на Италия. Джузепина Дзара познава добре България и паралелно с английски, френски и испански владее и български.