Как рефлектира пандемията върху медиците – център в изследване

prof._rumen_stamatov

По какъв начин се отразяват у лекарите в Covid отделенията ежедневното изпълнение на професионалния дълг и  отговорностите – тази тема стои в центъра на проучване, което екип от психолози започва. Екипът се ръководи от проф. д. п. н. Румен Стаматов. Проучването е инспирирано от загрижеността на доц. Невен Енчев Голденбург за психическото и физическото здраве не само на болните, но и на лекарите и медицинските сестри в тежката ситуация, отдаващи максимум в работата. Проф. Стаматов и доц. Енчев Голденбург са съавтори на книгата „Човешкото поведение“ и осъществяват съвместна дейност.

Искаме да съхраним благополучието и устойчивостта на медиците, защото не се знае кога ще се наложи отново да влязат в битка за живота на пациентите и колегите си. Не сме безразлични към съдбата на хората, които се грижат за болните, посочва доц. Невен Енчев Голденбург. 

Изследването ще бъде проведено най-напред сред персонала на болниците „Медлайн“ и „Централ Хоспитал“, тук са разкрити три COVID отделения – за средно тежки случаи и за пациенти на дихателна реанимация. Медиците от болниците направиха изключително много и спасиха десетки пациенти. След това ще разширим изследванията си и в други лечебни заведения в страната, информира проф. Стаматов, преподавател във Варненския свободен университет. Според специалиста досега пандемичната ситуация е разглеждана предимно от позицията на пациентите – тежкото преболедуване на коронавируса, усложненията, последиците.

Пътят на медиците остава в сянка, а всеки работен ден е истинско изпитание за тях. Те са сред най-засегнатите от пандемията, много от тях останаха на своя пост, независимо че бяха също тежко засегнати от вируса, а някои загубиха и живота си. За тези хора в повечето случаи се говори: „Длъжни са!“, „Дали са Хипократова клетва!“, „Това е тяхната работа!“ и грижата за тях в повечето случаи се изразява в обсъждането на допълнително материално възнаграждение, неговия размер, оборудване с предпазни средства… С проучването, което започваме, бихме искали да разберем какви са страховете, безпокойствата,  радостта и удовлетворението от непрестанните грижи и спасяването на болните.

Как коронавирусът засегна техния живот –семейства, деца, родители, приятели, които трябва да опазят. Някои се лишиха за дълго от близките си, за да не ги заразят. С това проучване се опитваме и да открием пътища за повишаване на тяхното благополучие, справяне със стреса и усилването на устойчивостта, подчертава още проф. Стаматов.