Квадрантите на развитие

IMG_20210213_120140

Има ли една-единствена истина за развитието на човека?

За Кен Уилбър отговорът на този въпрос е Не.

От следващата седмица „Кратка история на всичко” излиза в превод на български. Изданието е на „Изток-Запад”, а Кен Уилбър – преведен от Людмила Андреева.

Авторът увлекателно въвежда в иновативната си идея за четирите „квадранта“ на развитие. Според нея всяка стъпка в еволюцията на човека включва вътрешно и външно измерение, а всяко от тях притежава индивидуален и колективен аспект.

Кен Уилбър, наричан още Айнщайн на съзнанието, ни повежда на пътешествие през времето и пространството, от дълбините на човешката душа до необята на Космоса. Той ни представя противоречивите пътища, по които са еволюирали хората – физически, емоционално, интелектуално, нравствено и духовно.

Поставяйки под въпрос както утвърдени „научни“ теории, така и определени духовни постулати, авторът дава алтернативен поглед върху света и човека, подканвайки всеки от нас сам да стигне до своята истина, сочи анотацията.

Докато разплита мистериите на човешката същност, Уилбър засяга множество наболели в наши дни въпроси – как се променят ролите на мъжете и жените, докъде ще ни отведе мултикултурализ­мът, има ли място духовността в модерното общество и как да живеем в хармония с природата.

Истината действително ще ви направи свободни, но само ако осъзнаете,  че съществува повече от един вид истина, навигира още анотацията.