Кулинарното приложение на щурците заинтригува учени

1

Оказва се, че до 80 % от теглото на щурците и скакалците е чист протеин. Изследователи от УХТ работят върху технология за създаването на брашно от щурци. Протеинът на щурците предизвиква интереса на учените технолози. Въпросителните  са свързани с хранителнтта му стойност, технологичните параметри, как да бъде влаган и в какви продукти да се използва. По тези аспекти говори доц. д-р Десислав Балев от Универитета по хранителни технологии. Доцентът смята, че е въпрос на време да се появат в хранителната мрежа продукти с брашно от щурци или други насекоми. Възможностите се отварят след приетото решение от Европейския орган по безопасност на храните, че  консумацията на продукти от брашнен червей е безопасна за здравето на човека. Очакванията са още над десет вида насекоми, измежду тях скакалците и щурците, да бъдат разрешени за прилагане в храните.

Доц. д-р Десислав Балев, който е и декан на Технологичния факултет, посочва, че до 80 % от теглото на насекомите е белтъчини, респективно са богат източнтик на протеин. Разработката на хранителни технологии за продукти от насекоми е историческо събитие и нещо като иновация от висок клас. На изложение в Германия доц. Балев вижда как тестени изделия, направени с брашно от щурци, заемат хитова позиция сред продуктите.

Чакайки одобрението на европейските регулатори, фермите за отглеждане на насокеми произвеждат брашна, които се използват за добавка в животински храни.

Специалитетите от насекоми не са характерни за европейскта кухня. Има ги в етнокулинарията на азиатски и африкански народи.

Атрактивното заглавие „Пловдивски учени разработват брашно от щурци” е сред тематичните показатели в новия брой на бюлетина „Хранителна и питейна промишленост”, издание на Съюза по хранителна промишленост.