Езици, акациева лимонада и модерност от УХТ

1

Ректорът: Показахме ново отношение към бъдещите студенти!

Шатрата на кандидат-студента, която Универистетът по хранителни технологии сложи в центъра на Пловдив, предизвика сериозен интерес. Стотици бъдещи студенти направиха избор да продължат образованието си в областта на хранителната и туристическата индустрия.

Показахме, че имаме ново, отворено и модерно, отношение към бъдещите студенти. Разположихме УХТ в сърцето на Пловдив – и в пряк, и в преносен смисъл, лаконично анализира проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Университета по хранителни технологии.

7

Сред личностите, дошли до шатрата, бяха представители на артсредите,  на местната и държавната власт, известни интелектуалци.

Висока активност демонстрираха настоящите студенти и младите преподаватели от УХТ, акцентирайки и че Университетът залага значително на чуждоезиково обучение. Новата специалност – „Технология на храни и напитки“, с обучение на английски език, по която ще се приемат студенти от есента, е одобрена от Академичния съвет на петъчното заседание. В момента ръководството партнира с Международната организация по лозата и виното (OIV) за въвеждане на ключовата магистърска програма Sustainable Wine Management.

Решихме да излезем пред очите на Пловдив след четиримесечната карантина и online обучения и изпити, посочи доц. д-р Атанаска Тенева, заместник-ректор на УХТ. Запазва се тенденцията в УХТ да кандидатстват силно мотивирани хора, които се нуждаят от подготовка, за да продължат семейния бизнес, конкретизира доц. Тенева.

За да покажат дори минимална част от възможностите, които дава на завършващите обучението, организаторите представиха акациева лимонада, сладкиши и мъфини. Ароматната напитка доведе до фурор. Неин майстор е гл. ас. д-р Станко Станков. Той лично я предлагаше с аргументи за полезността й.

3

До шатрата дойдоха и бивши студенти и преподаватели от УХТ. Сред гостите бяха забелязани също Елена Пешева, народен представител от ПК по образование и наука, зам.-кметът на Анести Тимчев, общинските съветници Стефан Аксиев и Владимир Кисьов, емблематичният скулптор Цвятко Сиромашки и атрактивната издателка Божана Апостолова, пристигнала специално от София за събитието.

6

Възхитена съм! Смятам, че всички висши училища трябва да търсят този различен начин да се презентират и да бъдат по-близо до бъдещите студенти. Сърдечно благодаря проф. Моллов за възможността да бъда част от нея, сподели Елена Пешева.

Зам.-кметът Анести Тимчев пожела на младите много успехи в УХТ, където ще получат отлична подготовка и възможности за реализация, а общинският съветник Владимир Кисьов акцентира върху рейтинга на Университета като образователна институция, и то в извъннационален контекст.

Проведохме три предварителни кандидатстудентски изпита, предстои и редовен, за който документи се приемат в Университета, в бюрата и online – https://ksk.uft-plovdiv.bg/bg до 7-и юли, оповести доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор по учебната дейност.

Изпитът ще се проведе дистанционно на 9 юли, както и предишните, за да има равнопоставеност между желаещите да учат в УХТ. Преди обяд ще е тестът по математика, а след обяд – по химия и опазване на околната среда. Резултатите ще станат ясни веднага.

С оценките от матурите също може да се кандидатства. Ако имат добра оценка на матурата, могат да кандидатстват с нея. Ако не, могат да се явят на изпит, при това на всички, за да имат избор. Правим всичко, за да разширим фунията на входа, защото принципът е да се влиза по-лесно, а излизането да се стеснява към края на обучението, както са университетите в Западна Европа, конкретизира проф. д-р Пламен Моллов. И посочи, че Университетът работи сериозно с бизнеса, за да може максимално да отговори на неговите изисквания в обучителните си програми.

Представители на ресторантьорския бранш, проявили интерес към магистърските програми на УХТ, са получили ефективни консултации, информира доц. д-р Христо Спасов.