Петокурсник от Медицинския: Взех решението с развито гражданско мислене

mu studenti infekciozna klinika bozhidar berberov

Решението да се включа като доброволец в борбата с COVID-19, взех като човек с развито гражданско мислене, приел принципа „Посветени на хуманността“, отчел рисковете и възможните последици, споделя Божидар Берберов, студент петокурсник от Медицинския университет. Божидар е един от първите, които се присъединиха в помощ на лекарите от Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“.

Стажант-лекари, студенти, лаборанти и преподаватели от МУ – Пловдив откликнаха на призива на проф. д-р М. Стойчева от Катедрата и Клиниката по инфекциозни болести във връзка с острата нужда от медицински кадри, за да се обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

Божидар работи в Инфекциозна клиника според седмичен график, но когато отиде там, работи докогато е нужно. В момента ситуацията е динамична, а човешкият ресурс – ограничен, така че се адаптираме спрямо нея. Нашите задачи са да оказваме помощ на медицинските специалисти при преглед, триаж на пациенти, манипулации, обработка на медицинската документация и други. Учим се в движение, не се знае кога ще се наложи да се справяме самостоятелно, казва още младият лекар.

Смята, че всеки трябва да даде своя принос, понякога за сметка на лишения, ограничения и последствия.  „Остани си вкъщи“ е не само етикет в социалните мрежи, а правилната постъпка, за да запазим себе си и околните, казва още студентът от Медицинския университет. И  поздравява медицинските специалисти, ДФ „Пловдив 112″, БЧК и всички, съпричастни към извънредната ситуация и активно участващи в разрешаването й.