Студенти медици с висок активитет в Инфекциозната клиника

1 studenti medici infekciozna klinika

Скоростно реагираха студенти от Медицинския  университет в Пловдив.  Те се отзоваха на призива за поемане на помощни функции в Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „Св. Георги“.

Един от тях е Симеон Личев, шестокурсник в Медицинския университет, тази година му предстои дипломиране. В момента, когато видях съобщението от проф. Стойчева, веднага взех решение да се включа на предната линия в борбата с COVID-19. Не бих се определил като доброволец, а по-скоро като бъдещ лекар, изпълняващ дълга си към хората, посочва Симеон Личев. В момента той работи по няколко часа на ден в Клиниката, а в останалото време стриктно спазва препоръките за самоизолация и ограничаване на социалните контакти.

Дейностите, които извършваме аз и останалите колеги от курса, са с цел подпомагане работата на специалистите по инфекциозни болести. На този етап не се налага нещо по-специфично. Опитът, който получавам в Клиниката по инфекции, не е ограничен само до пациенти, суспектни и заболели от коронавирус, но и от други инфекциозни болести, споделя младият лекар. И съветва всеки да спазва инструкциите на Националния оперативен щаб за борба с коранавируса, призовавайки желаещите да се включат към общата инициатива.

Само с всеобщи усилия ще победим този невидим враг, убеден е още стажант-лекарят от Медицинския университет.

Преди дни проф. д-р Марияна Стойчева,  ръководител на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицински университет – Пловдив и Клиниката по инфекциозни болести и паразитология при УМБАЛ „ Св. Георги“, алармира за нуждата от медицински кадри, за да се обезпечи обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

Изпитанието е за всички ни. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти, заяви проф. Стойчева.

Тя призова студенти по медицина, които са в V и VI курс, и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и да помогнат Клиниката по инфекциозни болести. Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря, гласи апелът.

В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19 има неотложна нужда от медицински персонал. Болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност.

Голяма е активността на нашите студенти да бъдат на първа линия. Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание, заяви Мариана Мурджева, ректор на Медицинския университет.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ – Пловдив реши стажант-лекарите да продължат преддипломния си стаж по досега установения ред при спазване на указанията на Националния оперативен щаб. От тях се очаква да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация.