Медиците апелираха за „Урок по солидарност”

urok po solidarnost

Старт на кампания за дарение в натура

Зов за солидарност адресираха към обществеността от Медицинския университетПловдив. Започва кампания Урок по солидарност – за дарение в натура. Кампанията призовава да бъдат предоставени лични предпазни средства, консумативи, апаратура и други на Катедрата  по инфекциозни болести, паразитология и тропическа медицина при Медицинския университет, както и за студентите, които ще работят доброволно в Клиниката по инфекциозни болести при УМБАЛ „Св. Георги”.

Апелът е да бъдат дарени дезинфектанти, маски, ръкавици, други предпазни средства, а не пари, заяви проф. д-р Диляна Вичева,  зам.-ректор по Международно сътрудничество и проектна дейност.

Информация за кампанията и за начините на даряване в натура може да бъде получена на телефони
032/644057, 032/602454 и 0877 174 402.

До момента десетки студенти от МУ – Пловдив се отзоваха на призива за доброволци, които да помагат на лекарите в Клиниката по инфекциозни болести заради нуждата от медицински кадри за обезпечаване на обслужването на пациенти със съмнения за COVID – 19.

Изпитанието е за всички ни. Трябва да отговорим на нуждите на обществото. Да запазим здравето и живота на нашите пациенти, написа като призив проф. д-р Мариана Стойчева, ръководител на Клиниката.

Тя призова студенти по медицина V и VI курс и студенти от Медицински колеж – III и IV курс, да проявят съпричастност и помогнат Клиниката по инфекциозни болести.

„Нека заедно се изправим срещу връхлитащата буря“, сочи апелът.

В момента във връзка с разкриването на нови структури за борба с разпространението на COVID-19 има неотложна нужда от медицински персонал. В момента болниците набират доброволци от региона – лекари, стажант-лекари, медицински сестри, фармацевти и студенти, които да отговорят на тази потребност, подчертават медиците.

Припомняме, че Академичният съвет на МУ – Пловдив реши доброволци да бъдат основни помощници на лекарите, които работят в извънредните условия на така създалата се ситуация, като спазват указанията на Националния оперативен щаб.

Убедени сме, че е морален дълг на всеки български лекар да бъде на предния фронт, а стажант-лекарите са само на няколко месеца от завършването си и от полагането на Хипократовата клетва. Сега е времето, когато обществото има нужда от тях и те могат с делата си да докажат защо са избрали най-хуманната професия. Вярваме, че нашите стажант-лекари приемат опазването на живота и здравето на хората като свое призвание, проф. д-р Мариана Мурджева,  ректор на Медицинския университет – Пловдив.