„Право” поведе в мерака на кандидат-студенти

ПУ Паисий Хилендарски - 02

Най-висока конкуренция сочи „Национална сигурност”

6192 заявиха участие в кандидатстудентската кампания от редовната сесия за прием в ПУ „Паисий Хилендарски” за  академична 2020/2021 година. Крайният срок за подаване на документи бе 1-и юли, а до 2-и юли включително се приемаха документи само за кандидатстване с оценки от ДЗИ. Данните съобщи доц. д-р Мария Стоянова, зам.-ректор по учебната дейност, и уточни, че миналата година документи са подали 6000 кандидати. Това превръща настоящия показател в своебразен рекорд предвид променените условия за кандидатстване и прием във всички висши училища в страната.

От записалите се тази година 3406 кандидатстват само с оценка от ДЗИ, а останалите 2786 човека се включиха в изпитната сесия, протекла от 28-и юни до 2-и юли включително.

Класирането ще се извърши на два етапа: първото ще бъде обявено на 7-и юли, а второто – на 21-и.

В Топ 3 на най-предпочитаните от кандидат-студентите специалности тази година попадат „Право”  – 746 първи желания, следвана от „Предучилищна и начална училищна педагогика” – 677 първи желания и „Национална сигурност” с 408 първи желания.

Най-висока конкуренция се очертава в „Национална сигурност” редовна форма на обучение – 226 първи желания при обявен прием от 20 места, „Право” в задочна платена форма  – 224 първи желания при 20 обявени места, и „Психология” в задочна форма – 143 първи желания при обявени 15 места. При тези специалности за едно място, по първо желание, се борят средно 10 – 11 души.

По общ брой на заявени желания на първо място е „Маркетинг”, редовно обучение, с 1190 включвания в списъците с желания на кандидат-студентите, следвана от „Бизнес мениджмънт”, редовно обучение – отбелязана от 1096 кандидати, и „Право” в редовна форма, пожелана от 946 души.

Традиционно голям интерес кандидат-студентите проявяват специалностите „Предучилищна и начална училищна педагогика” в задочна и редовна форма, редовните форми на „Софтуерно инженерство” и „Софтуерни технологии и дизайн”,  и „Физическо възпитание”.

Кандидатът с най-много желания тази година е жена, отбелязала 36 специалности, първите от които са за Факултета по математика и информатика.

Най-младият кандидат в кампанията на ПУ „Паисий Хилендарски” е младеж на 17 години, който е кандидатствал за прием в специалността „Английска филология”. Най-възрастният кандидат е жена на 58 години, тя кандидатства за обучение срещу заплащане в специалност „Право” – задочна форма.