Орфеевите таланти – два дни на пловдивска сцена

amtii

Национален фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ се провежда днес и утре в Пловдив. Организират го  Община Пловдив, Националният младежки фолклорен съюз и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство

Форумът е място за изява на таланта на деца, ученици, студенти и преподаватели в областта на българското народно-песенно, инструментално и танцово изкуство, като целта е съхраняване и обогатяване на българската национална култура.

Регламентът разделя участниците в 6 групи – от деца от детските градини до над 25-годишни (учители, народни изпълнители и други желаещи).

Председател на журито е ректорът на АМТИИ – проф. академик Милчо Василев, а членове – проф. д-р Тодор Киров, проф. д-р Любен Досев, проф. д-р Костадин Бураджиев, проф. д-р Даниела Дженева и други изтъкнати изпълнители на фолклор и специалисти.

Участие са заявили повече от 5000 изпълнители.

Националният фолклорен конкурс „Орфееви таланти“ е един от най-големите и престижни конкурси в България. Събитието се провежда ежегодно, по традиция през предпоследната седмица на месец март. Тази година събитието  ще протече на сцените на Военния клуб и Концертната зала на пл. Централен в Пловдив.