Ректорът на пловдивските медици: Спортът и изкуствата са детоксикация и антидепресант!

ucheni_ansambal_fest

Стартира Първият студентски фестивал на медицинските университети

Първият национален студентски фестивал на медицинските университети в България се организира по инициатива и с домакинството на Медицинския университет – Пловдив, и подкрепата на Община Пловдив.

Целта е да се даде сцена за изява на художественото и научното творчество на студентите. Ще участват студенти от МУ – София, МУ – Варна, МУ-Плевен, Медицинския факултет на Тракийския университет – Стара Загора, и МУ – Пловдив. Всеки университет ще се представи с по 5 изпълнения, като максималната продължителност е до 5 минути. Ще участват общо 130 студенти. Този фестивал е проява на различни култури, традиции и новаторства.

 Животът на студентите е пълноценен, когато не им остава време за социалните мрежи. Спортът и изкуствата са детоксикация и антидепресант. Най-важното качество на личността е нейната духовност, посочи чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, ректор на Медицинския университет – Пловдив. Ще бъде представено участието в археологическа експедиция на студентите, наградени в „Нощ на учените 2016“.

Песни от различни жанрове, фолклорни и съвременни танци на различни народи – от България, Непал, Индия и Африка, са сред атракциите в програмата. Събитието стартира днес от 16 ч. в аула „Магна“ на Факултета по дентална медицина.

prof. Kostianev

Само при студентите се съчетават в едно трите предпоставки за успех: младост, интелект и самонадеяност. В първи курс е рано, а в пети – късно, затова в трети курс казвам на студентите: Не прекалявайте с ученето, радвайте се на студентския живот! Неслучайно първото изречение на студентския химн е Gaudeamus igitur! – Нека да се веселим! Съкращението ВУЗ освен висше учебно заведение означава и висше училище за забавления. Пожелавам на всички участници в първият национален студентски фестивал на медицинските университети лично щастие и успех! Написа днес в личния си профил във Facebook чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев, а интерпретацията послание набързо събра стотици лайквания.