Медицинският призова за дарение

muzei

Убедени са в готовността на лекарски фамилии да откликнат

Апел за дарение на експонати за Музея на медицината отправиха от Медицинския университет в Пловдив. Идеята е Музеят да се помещава в нова сграда на библиотеката на висшето учебно заведение. Ректорът чл.-кор. проф. Стефан Костянев посочи Пловдив като град с богата медицинска история, свързана с много лекарски фамилии, и е убеден, че техните наследници с готовност ще откликнат на тази кауза.

Отправям призив да дарите лични вещи, снимки, материали, препарати, лекарски и стоматологичен инструментариум, специализирана мебелировка – всичко, свързано с медицината, което заслужава да бъде експонирано в Музея. Дарителите ще получат сертификати за дарение. Вярвам, че заедно ще успеем да създадем богата експозиция с висока историческа и ценна информационна стойност, която ще е широко достъпна за жителите и гостите на град Пловдив, апелира ректорът на Медицинския университет.

Идеята е музеят на медицината да бъде модерен, като в него ще бъдат сложени и археологически експонати.

Доказано във времето е, че българските лекари са сред най-прогресивната част на обществото ни. Личният пример, който те дават, е потвърждение за силата на човешкия дух и за хуманността, на която подчиняват целия си живот. Като почит и уважение към всички, посветили се всеотдайно на медицината за здравето и доброто на хората, нека направим тяхното дело достояние на обществото и на бъдещите поколения, обобщи чл.-кор. Стефан Костянев.