17 милиона за нов педиатричен комплекс

1

16 934 791 лева за финансирането на инвестиционен проект –  изграждане на нов диагностично-лечебен блок в областта на педиатрията към УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД в Пловдив, отпуска правителството. С паричната вноска се увеличава капиталът на търговското дружество. Средствата ще послужат като ресурс за осъществяването на проекта, заяви на среща в лечебното заведение Владислав Горанов, министър на финансите, в присъствието на председателите на Парламентарната комисия  по здравеопазване – д-р Даниела Дариткова, и на Комисията по бюджет и финанси – Менда Стоянова, областния управител Дани Каназирева, кмета Здравко Димитров и ръководството на болницата. Финансовият министър поясни, че увеличението на капитала на УМБАЛ „Свети Георги” ЕАД ще дойде от фискалния резерв чрез операции по финансирането.

Упълномощен съм от министър-председателя Бойко Борисов и от здравния министър Кирил Ананиев да заявя пълната подкрепа  за този проект. На заседание на правителството утре или най-късно следващата седмица ще се внесе решението. Щом става въпрос за децата и особено за болните дечица, трябва да е първи приоритет модернизацията на най-голямото лечебно заведение в България, посочи министър Владислав Горанов. Той подчерта ролята на председателите на парламентарните комисии – по здравеопазване и по бюджет и финанси. За централната изпълнителна власт това беше един недотам известен проект. Тяхното изрично настояване пред министър-председателя го накара да вземем решение и ме изпрати днес да съобщя, че ще го подкрепим, акцентира Владислав Горанов.

3

От името на цялото ръководство и работещите в тази болница, от името на децата на града и областта и на целия Южен регион изказвам изключителни благодарности на премиера. За последните 10 години тази болница получи много възможности да се развива с помощта и на правителството, като запази своето стабилно място на стожер на здравеопазването в региона. Да градиш, е велико нещо, а когато градиш стратегически, това е най-велико, което един политик би могъл да направи. Само най-добрите политици умеят да гледат във времето напред и да полагат основите на развитието. Това, което се случва днес, на практика е започване на един огромен стратегически проект за подобряване на детското здравеопазване в целия регион, проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ „Свети Георги”. И изрази оптимизъм архитектурният проект да бъде изцяло завършен до края на годината. Възлагането на обществена поръчка за строителството ще е през 2021 г.

Собствените средства на УМБАЛ „Свети Георги” за нова педиатрична клиника са 582 хил. лева, досега от дарителска кампания са набрани 153 990 лева.

Нашата мечта става реалност, не скри вълнението си началникът на Клиниката по педиатрия – проф. д-р Иван Иванов. Той запозна официалните лица с произтичащите от сегашното състояние на инфраструктурата и сградите проблеми.

Проектираме една модерна болница, която да е ефективна за персонала и да отговаря на всички съвременни изисквания за качествено здравеопазване, каза архитект Христина Стефанова.

Инфраструктурата следва това, което сте направили през годините – превръщането на Клиниката по педиатрия да е водеща в региона. Бяхме доста настоятелни пред правителството. Каузата си заслужава и съм щастлива, каза Менда Стоянова.

Построяването на нова Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив е моя лична кауза. Прекрасно е, когато със съдействието на финансистите тя се реализира. През януари проф. Иван Иванов представи проекта в Комисията по здравеопазване и с г-жа Менда Стоянова ангажирахме с нея правителството, посочи д-р Даниела Дариткова. Като педиатър, искам да кажа, че е много важно ние, които работим в другите областни центрове, да чувстваме сигурност и подкрепа от колегите, на които винаги сме разчитали. Благодарности към всички специалисти от Детска клиника на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив, които 24 часа в денонощието откликват и помагат децата от толкова много региони да получат качествена грижа и спасяват животи, каза д-р Дариткова. Тя пожела от Клиниката да излизат здрави деца и да се обучават много бъдещи кадри. За съжаление, дефицитът в сферата на педиатрията е сериозен и се надявам в тази нова база да привлечем колеги, които да следват нашия път, каза д-р Дариткова.

 2