Вазов и Йовков честваха с конференция филолози

IMG_20201028_170219

„Музиката на словото“ избраха за мото на XXII национална научна филологическа конференция за студенти и докторанти. От години инициативата съдържа и международно участие. Сега бе посветена на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и на 140-годишнината от рождението на Йордан Йовков, посочиха организаторите от Филологическия факултет и студентско-докторантския Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“.

53-ма автори (докторанти и студенти в бакалавърски и магистърски програми) от български и чуждестранни висши училища и институти (СУ, ПУ, ШУ, ЮЗУ, ИБЕ при БАН, Мелитополски държавен педагогически университет „Богдан Хмелницки“ – Украйна, Университет в Крагуевац – Сърбия) участваха в събитието. 

Заседанията по секции преминаха в параметрите на необходимата  дистанция поради предпазните мерки в епидемичната обстановка и с дистанционни модули, в рамките на които чуждестранните и част от българските участници презентираха тезисите си.

Две национални журита – по езикознание и литературознание, поеха арбитърната роля. 

Във формата на форума излъчиха и видеопродукция за литературоведа Владимир Янев, а участниците имаха възможността за среща с доцента, дългогодишен преподавател в Пловдивския университет. 

Във финала на двудневната конференция бяха наградени  отличените участници. Домакините представиха втория брой на годишника “Verba iuvenium“ („Словото на младите“), включващ най-добрите текстове от предходната национална конференция.

Началото на пловдивския научен форум е поставено в далечната 1999 от тогавашните асистенти във Филологическия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ Красимира Чакърова и Светла Черпокова и постепенно се утвърждава сред водещите подобни форуми за изява на студенти и докторанти филолози.

IMG_20201028_164804

Традиционен съорганизатор на събитието е студентско-докторантският Лингвистичен клуб „Проф. Борис Симеонов“ (https://blogs.uni-plovdiv.net/lingvclub_slovo/).