С 3D мапинг показват историята на УМБАЛ „Св. Георги”

1

„140 години, посветени на здравето” – мото на форума

140 години от основаването си отбелязва с тържествен форум най-голямата болница в България – УМБАЛ „Свети Георги”, Пловдив. Форумът с принос към науката и здравеопазването е под надслов „140 години, посветени на здравето”. Той ще бъде на 17 юни, понеделник, от 18.30 часа в Драматичен театър „Н. О. Масалитинов”. На събитието ще присъстват представители на държавната власт, духовeнството, на много здравни и обществени институции, лечебни заведения от града и страната, партньори и съмишленици на УМБАЛ „Свети Георги“.

Пред присъстващите с технологията на 3D мапинга ще бъде представена историята на най-голямата и най-стара болница в страната – от основаването й до наши дни. За празничната атмосфера на годишната ще допринесат с изпълненията си цигуларката Йолина Чолакова, певците Мариан Маринов и Невена Цонева и група „Фор меджик”.

Основана на мястото на лазарета от Руско-турската освободителна война, помещавал се в три бараки с 30 легла, в местността под Хълма на доблестта (Джендем тепе), днешната Университетска болница започва своето летоброенето като пърата българска гражданска болница на 1 май 1879 г. На тази дата по силата на Берлинския договор руските войски напускат пределите на Източна Румелия и болницата с цялото имущество и инструментариум е предадена на новосъздаденото дружество „Св. Пантелеймон“.

 2

Д-р Стоян Чомаков, първият ръководител на дружество Св. Пантелеймон

Днес УМБАЛ „Свети Георги“ е най-голямата болница в страната, разполага с 1536 легла и 2694 души персонал, от които 653 са лекари, а 925 са специалисти по здравни грижи. В последните години средният годишен брой на болните, които се хоспитализират за активно лечение, надхвърля 80 000. В клиниките и отделенията на болницата се оказва денонощно спешна и неотложна амбулаторна, стационарна и консултативна помощ при заболявания и травми и лечение на населението от Южен Централен регион на България, включващ пет административни области: Пловдив, Пазарджик, Кърджали, Хасково и Смолян, посочи изпълнителният директор на болницата – проф. д-р Карен Джамбазов.

3