Артистът с тъпана Асен Мусов – юбиляр

38140389_106206266982920_7390498905110085632_n

Асен Мусов празнува юбилеен рожден ден днес!  В музикалните среди знаят на колко става… Майстор на тъпана, ама и академичен! От десетилетия е в оркестъра на АМТИИ. Сега Академията носи името на знаковия Асен Диамандиев. Има нещо знаково и в Асен  Мусов. Той живее близо до Старинния Пловдив, недалече от центъра, а често е и център на вниманието. Заради музикантските си умения, артистичното излъчване и запомнящия се мустак. Такъв мустак, какъвто само тъпанджията Асен Мусов  може да извади.

Отдавна майсторът на ритъма мина половинвековието на сцената. Свирил е и с барабани, но при тъпана намира себе си. Милиони стават свидетели на тъпанджийското му можене. През 2012  бе финалист в „Разсмей Слави”!… Пък е ходил и по света и е показвал как се тъпан чука…2

Техниката му смайва, а зарядът на сцената и извън нея е повече от музикантски и музикален. Изкуството на Асен Мусов,  виждано и чувано от дипломатически лица,  от капацитети в музикалната теория, от множество обикновени почитатели, е изкуство на енергията за музика, на натуралното и академичното.  И няма как да е иначе. Майсторът тъпанджия носи таланта си генетично, но го развива и в академична среда. Много съсредоточен, внимателен към колегите и с идеята да бъде винаги в такт с работата.

Асен Мусов е изпълнител и школа, инструменталист и артист. Едва ли за него ще е проблем за изиграе ролята си и в кинофилм, убедени са познавачите на характера му и артспособностите. А чужденци, които идват в Пловдив за   Международния фолклорен семинар, има какво да усвояват от бай Асен.

 Честит юбилей, майсторе!