Лауреатът Петя Златева: Олимпиадата предизвиква да покажеш наученото, дори и повече

Petiia Zlateva

Снимки: Венци Петров

Верни на традицията, и тази година срещаме читателите с лауреатите от Олимпиадата по морфология на съвременния български език, провеждана в Пловдивския университет. Както информирахме по-рано, морфологът на 2018 е студентката от специалността „Български език и новогръцки език” – Петя Златева.

Участието в олимпиадата е предизвикателство, възможност, която всеки трябва да приеме. И да извлече само положителни емоции, а те изцяло са такива. Предизвиква студента да покаже наученото, дори и повече, споделя Петя Златева.

Усещанията по време на олимпиадата бяха доста по-различни отколкото при стандартните изпити, защото повечето от нас не приемаха олимпиадата като изпит – такъв, който стряска и плаши студентите. За това допринесоха както обстановката, така и преподавателите, дали всичко от себе си, за да направят този ден запомнящ се. Едни от най-хубавите емоции за мен бяха от самата церемония по награждаването – когато осъзнаеш, че всички усилия биват забелязани и оценени. Мисля, че наред с консултациите около олимпиадата, когато времето минаваше неусетно,  церемонията е вторият източник на приятни емоции и определено незабравими спомени.

Kupata

Колкото до степента на олимпийско самочувствие, то е породено от един и същ успех през годините, а не от поредността на олимпиадата. Най-голяма трудност срещнах при определянето на характеристиките на глагола – макар и лесен привидно, има своите тънкости и „капанчета“, с които изненадва студентите. Определянето на неизменяемите части на речта също създава проблеми. И в двата случая те карат да се замислиш и дори още по-силно да пожелаеш да разплетеш загадката и да стигнеш до верните отговори. Въпреки това обаче не мисля, че езикът ни се нуждае от промяна или опростяване, тъй като това би отнело от неговия чар. Церемонията по награждаването, носеща толкова емоции на студентите, преди всичко е празник на граматиката и словото, но не по-малко е и всеобщ университетски празник, защото езикът е неразривно свързан с всички останали науки. Искам да пожелая на доц. Чакърова и доц. Куцаров да продължават да даряват знание и да напътстват младите хора както досега. Моите най-искрени благодарности!