Семинар и безплатни прегледи в Европейската имунизационна седмица

prof. Murdzheva

Медицинският университет – Пловдив ще отбележи Европейската имунизационна седмица в периода 23-29 април и Световния ден на имунологията на 29 април. Основните инициативи ще бъдат организиране на семинар „Уязвими ли сме днес от инфекциозните болести и как да се предпазваме?”, имунизиране на студенти, както и безплатни медицински прегледи.

Семинарът e на 30 април от 15 часа в I аудитория на Аудиторния комплекс на Медицинскияа университет. Форумът е насочен към студенти по медицина от V курс във връзка с глобалната инициатива на Световната здравна организация „Ваксини – Глобален план за действие 2011-2020” и Европейската имунизационна седмица под надслов „Предотвратявам. Защитaвам. Имунизирам”. Организатори са проф. д-р Стоилова и доц. д-р Кеворкян от катедра „Епидемиология и медицина на бедствените ситуации” и проф. д-р Комитова от катедра „Инфекциозни болести и паразитология”.

„От Нобеловата награда до втората противоракова ваксина” презентира Крум Владов – специализиант по акушерство и гинекология; „Полио – идва ли краят?” – автор е петокурсникът Иван Атанасов; „Двубоят: медицина, базирана на доказателства/ антиваксинални движения” ще представи проф. Стоилова. Организаторите изразяват оптимизма си семинарът да се превърне в традиция с участието на все повече студенти.

Имунизация на студенти от МУ – Пловдив с противохепатитна ваксина за вирусни хепатити А и В ще се проведе отново в Европейската имунизационна седмица. Закупени са ваксини за имунизиране на  чуждестранни студенти по медицина и дентална медицина по тяхна инициатива и с подкрепата на академичното ръководство на МУ – Пловдив. Ваксинациите ще се поставят на 25, 26 и 27 април от лекари на Катедрата по епидемиология и МБС и Катедрата по микробиология и имунология.

Ще се проведат и безплатни медицински прегледи на пациенти във връзка със съмнение за имунни дефицити, проявяващи се с чести инфекции при деца и възрастни. Прегледите ще се извършват от лекарски екип в Катедрата по микробиология и имунология на Медицинския университет под ръководството на проф. Мариана Мурджева, но след предварително записване на тел. 032 602 407.