Рейтингов пианист презентира книга в Пловдив

javor konov

Професор д.н. Явор Конов представя изследването си „Падре Атанасиус Кирхер(1602-1680) и неговата Musurgia Universalis (Рим, 1650): Itinerariumillustratum“. Събитието стартира утре – 22 февруари, от 17.00 в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев”. Модератор е проф. д-р Тони Шекерджиева-Новак, зам.-ректор по научната дейност. Специален гост – флейтистът доц. д-р Борислав Ясенов, сочи анонсът на премиерата.

Книгата на Явор Конов е вдъхновена от живота и делото на енциклопедиста Атанасиус Кирхер- немски учен, монах от ордена на йезуитите, професор по математика и науки за изтока, личност от годините на един особен преход в цивилизационната ни история от Средновековието към модерното време. В центъра на изследването е музикалната енциклопедия „Всеобща музургия“ (Musurgia Universalis), която Атанасиус Кирхер издава в 1650 г.

„Музургията“ на Кирхер е съставена в 10 части и започва с анатомия на органите на слуха, преминава през изследване на гласовия апарат на човека и навлиза в изследването на законите на музикалната хармония. В следващите части енциклопедистът разглежда хармонията в големите произведения, актуалните музикални инструменти от неговото време, сравнението между „древната“ и „съвременната музика“, а също така предлага и таблици с всевъзможни комбинации на музикалните интервали. Изследването  на Кирхер впечатлява и с това, че е един от първите целенасочени опити да се „препишат“ реални цветови решения на музикалното звучене.

Кирхер е любимецът на Умберто Еко и италианският енциклопедист му посвещава редица свои изследвания, това се оказва недотам достатъчно ренесансовият философ да получи заслуженатаси в днешно време популярност. От тази гледна точка трудът на проф. Явор Конов е приносен за развитието на музикалното и всеобщото познание, като „неутрализира” появили се неизвестни в информацията за рецепцията на изкуството през 17 в.

Проф. Конов ще съпроводи представянето на книгата си със собствено изпълнение на пиано на  вариации от Джироламо Фрескобалди, в които според пианиста е концентрирана „цялата изкусност на ренесансовото гласоводене в наглед несложната клавирна фактура“. Постиженията на проф. д.н. Явор Конов имат признание и в най-авторитетните чуждестранни институции в областта на музикалното изкуство-Ателието за изследвания към Центъра за барокова музика във Версай и Факултета по музика и музикознание на Парижкия университет (Сорбоната).