Чужденци учат фолклор в Пловдив

3

60 курсисти от 9 държави дадоха заявка за участие в тазгодишното издание на Международния фолклорен семинар. Проявата през 2019 бележи 15-та реализация. Семинарът започна снощи в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“.

DSC_1507-139

Участниците са от Холандия, Израел, Япония, Швейцария, Англия, от десетки други страни. За първи път пристига и представител на Сингапур, пожелал да изучава народни танци. По традиция най-предпочитани са танците, пеенето, кавалът, акордеонът, гъдулката, кларинетът, тъпанът и гайдата.

2Да преподават, са поканени изтъкнати изпълнители и педагози в различните области.  Те ще работят индивидуално с всеки участник в продължение на е9дна седмица. В последния ден всички представят пред публика наученото.

Досега в страната няма подобна програма, която е успяла да събере хора на възраст между 7 и 70 години от 15 държави и 6 континента, подчерта проф. д-р Любен Досев, директор на семинара, и добави, че сред участниците е имало лекари, инженери, учители, които след приключването на събитието се превръщат в посланици на българската култура по света.