Три събития от Евроденя на морето са в Пловдив

Evroden na moreto

Европейската комисия публикува списък с общо 134 събития, които ще съставят програмата за отбелязване на Европейския ден на морето през 2019 година. 7 от събитията ще се проведат в България, а 3 от тях – в Пловдив. Проекти на читалищата „Съвременник-1986″, „Тракия – Пловдив – 2008″ и „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ представят града.

На 8 май ще се осъществи проектът на Народно читалище „Тракия – Пловдив – 2008″, озаглавен „Море, събрано в шепи”. Той включва уъркшоп и изложба в откритото пространство пред читалище „Тракия-2008”. Деца от 7-10 години ще изработят различни материали, свързани с морето и неговите обитатели, и ще разказват за опазването на морския свят. Те ще рецитират стихотворения на морска тематика. По време на уъркшопа ще звучат песни за морето. Събитието има за цел по забавен начин да насочи и децата, и възрастните към повече концентрация за опазване на моретата и популацията в тях.

2018

За 10 май е насрочено събитието под наслов „Морето е живо“ на НЧ „Димитър Благоев – 2008 г.- град Пловдив“, което ще се осъществи в партньорство с ОУ „Пенчо Славейков“, кв. Столипиново. Децата от училището ще участват в състезание по бодиарт на морска тематика, а също така ще премерят сили в създаването на 3D изображения и дигитални рисунки на морето. Събитието е определено като „Образователни и артистични дейности за деца“ и комбинира новите дигитални методи за обучение с детското въображение и креативност.

На 29 май ще се осъществи проектът „gAR(T)bage“ на Народно читалище „Съвременник-1986″ в Зоната на креативността пред библиотеката в жк Тракия, бл. 140. Събитието включва уъркшоп за деца на възраст от 4 до 14 години, които ще изработват от отпадъци – бутилки, найлонови торбички и др,ги подобни, различни произведения на изкуството на морска тематика. Ще бъде представена информация за замърсяването на моретата и как това се отразява на нашата планета. Децата от школата по пеене към читалището ще представят песни за морето, посочиха от читалището.

За читалище „Тракия-2008″ това е първо участие в кампанията Европейски ден на морето, а за „Съвременник-1986″ и „Димитър Благоев-2008″ – второ поредно.

Европейският ден на морето се чества всяка година на 20 май, като официалното му начало е поставено през 2008 г. Главното събитие от честванията тази година – конференцията European Maritime Day ще се проведе в Лисабон на 16-17 май 2019 г.