Отлично влезли вземат статуетка

den orientaciya

Бъдещите медици видяха презентации за успешно обучение

Катедрите в Медицинския университет и по-важни локации в него видяха преди старта на новата академична години първокурсниците при медиците.  За шести пореден път  студентските организации на МУ – Пловдив проведоха Ден на ориентацията. Инициатори и организатори на инициативата са Студентският съвет, Асоциацията на студентите медици – Пловдив, Българската асоциация на студентите по дентална медицина и Асоциацията на студентите по фармация в България. Първокурсниците видяха презентации с много и полезни съвети за успешното начало в обучението.  Студентският съвет издаде Наръчник на студента  първокурсник, където е събрана необходима и полезна информация за преподаватели, катедри, библиотеки, възможностите за спорт, транспорт и други.

Заместник-ректорът по научноизследователската дейност –проф. д-р Виктория Сарафян, приветства първокурсниците от името на академичното ръководство. И ги увери, че Медицинският университет – Пловдив има висококачествени преподаватели и също толкова качественистуденти. Проф. Сарафян пожела на първокурсниците да срещнат в Университета истински приятели, както и много преподаватели, които да бъдат пример за тях.

Медицинският университет – Пловдив поставя началото на нова традиция – символично предаване на „Щафетата на познанието“. Статуетката, изобразяваща свитък на познанието и храм с ключалка към науката, е създадена от скулптора Веселин Ламбрев. Тя ще бъде предавана от генерация на генерация всяка година на постъпилите с най-висок бал в университета. Тази година статуетката ще бъде връчена на четиримата първокурсници, приети в МУ-Пловдив с максимален бал и пълни шестици на приемните изпити.

Догодина те ще предадат „Щафетата на познанието“ на новите отличници. Събитието ще се състои при откриването на учебната година. Церемонията при медиците стартира днес – 17 септември, от 11 часа пред Аудиторния комплекс.

Пожелаваме на новите студенти стремежът към знание да им помогне да отключат храма на науката и да заразяват с ентусиазъм, трудолюбие и отдаденост, адресираха послание от ръководството на Медицинския университет.

Тази година са приети над 1100 първокурсници, които ще се обучават в 6 магистърски и 11 бакалавърски програми. Отличниците ще бъдат наградени с учебници, апарат за измерване на кръвно налягане, стетоскоп и лекарски престилки. Приветствие от страна на първокурсниците ще произнесе един от отличниците – Стефан Иванов, а от страна на чуждестранните студенти – Саткарн Шергил от Великобритания, студент по медицина в пети курс.