Медиците заложиха на символа с 5 сребристи бора

IMG_20200916_124026

От създаването си досега нашият Университет е еталон за професионализъм, високи критерии, заслужени успехи и признание както в страната ни, така и извън нея. Постигнатото от нашите учители ни дава право да се гордеем и да сме отговорни към онова, което ние ще оставим след себе си, заяви проф. д-р Марияна Мурджева, ректор на МУ – Пловдив, при откриването на академичната 2020/2021.

По време на церемонията се състоя и символично предаване на „Щафетата на познанието“. Статуетката, изобразяваща свитък на познанието и храм с ключалка към науката, е дело на скулптора Веселин Ламбрев. Тя се предава на първокурсниците, приети с най-висок бал в Университета. 

IMG_20200916_124211

Пред различните факултети първокурсници засадиха 5 сребристи бора. Посланието е, че това е един от начините да оставим света след нас малко по-добър. Дървото е символ на вечния кръговрат и на вечната еволюция, казаха медиците. 

През 2020 те отбелязват 75 години от основаването на Медицинския университет – Пловдив и 50 години от създаването на Факултета по дентална медицина. 

Ректорът подчерта, че модерните аудитории, съвременните семинарни зали, научноизследователските комплекси, сред които и уникалният симулационен център, богатите  библиотеки, спортните зали, уютните общежития и столове са за студентите. За тях е и грижата на преподавателите да ги подготвят като добри специалисти. 

И ги призова да бъдат упорити и най-вече хуманни, за да превърнат мотото на Университета – „Посветени на хуманността”, в своя кауза.

IMG_20200916_124929

Тази учебна година започва по-различно поради продължаващата коронавирусна епидемия. Организирането на пълноценни учебни занимания е настоящото предизвикателство.  Необходима е мобилизация на всички наши сили и отлична организация за спазване на противоепидемичните мерки. Чака ни обаче трудна и вероятно по-дълга от очакваното битка с коронавируса, причинител на COVID-19. Епидемичната обстановка в света и страната налага да започнем учебната година в хибриден формат, подчерта проф. Мурджева. 

За максимално ефективно теоретично и практическо обучение и за оптимално предпазване от коронавирусна инфекция са предприети необходимите мерки. Лекциите ще се водят изцяло в електронен формат. Те ще бъдат групирани така, че да може да се участва от мястото, където живее всеки студент, извън университетските и клиничните бази. 

Част от упражненията в теоретичните и предклиничните дисциплини, както и в клиничните дисциплини, могат да се провеждани по електронен път. Всички лекции и упражнения, провеждани по електронен път, ще бъдат в синхронен модел на комуникация, т.е. в реално време, за да се запази живият контакт. Присъствените практически упражнения ще се организират при спазване на конкретни противоепидемични мерки, за които студентите ще бъдат инструктирани в катедрите. 

Университетът е осигурил лични предпазни средства за всеки студент. 

Възможно е при задълбочаване на епидемичната ситуация и присъствените занятия да бъдат ограничени. 

Вече имаме добрия опит от миналия семестър, в който успяхме да мобилизираме всички ресурси и сили, за да отговорим на необходимостта да продължим учебния процес в електронен вариант. Убедена съм, че вашите натрупани знания и компетентност, дори и в такава обстановка,  са безспорен капитал, който ще ви помогне да се научите да контролирате не само тази инфекция, каза още ректорът на МУ-Пловдив.

Ръководството на университета разчита на  отговорност у бъдещите  лекари, дентални лекари, магистър-фармацевти, медицински сестри, акушерки и други медицински специалисти да бъдат отговорни за здравето си и здравето на своите близки, пациенти и преподаватели.