Зико – плеймейкърът от Втора Каменица

IMG_20200915_212933

Майстор на извеждащия пас и статичното положение. Брилянтен плеймейкър. Петър Любенов Зехтински, или Зико. Капитанът на „Ботев“ от 80-те (тогава „Тракия“). Наричан от футболния историк и статистик полк. Румен Минков архитект на играта.

Петър Зехтински празнува днес, 15 септември 2020, 65-ия си рожден ден.

Силата ни беше владеенето на топката и постепенната атака. Контраатаката е „патент“ на шампионския отбор от 67-а, гласи една от интерпретациите му за славните тимове на „канарчетата“ от 60-те и 80-те. С тези тимове – първо като състезатели, а после и като треньори, дали значителен принос, са свързани Динко Дерменджиев-Чико и Иван Глухчев.

Петър Зехтински поема към елита на българския футбол от мачлетата във Втора Каменица, територията на  „Колежа“. От отбора на махалата го селектира треньорът Косьо Енчев. Тази махала, избродирана и от малки улички, която поражда техниката на извеждащия пас, на паса в уличка…

Махалата беше голямата школа, изповядва Зико. И е убеден в множеството позитиви футболът да тръгне от квартала. Знае истината на този процес техничарят, той е негово потвърждение.

Доказвал го е многократно с екипа на родната канарска школа, извор на дарования за голямата игра.

Години наред Зехтински е предводител, капитан, своеобразен асистент на треньорския щаб!

Идол на по-младите и на хилядите горещи фенове. Трекуартист!

Адмирации, Зико!