В УХТ ситуира първия си изнесен офис Международната организация по лозата и виното

08102021-R5
Прогнозата – студенти от цяла Източна Европа очакват с магистратура

Създаванетo на презентационно лозарско стопанство, генна банка с автентични български сортове лозя, като ще се отглеждат и лози, характерни за Черноморския басейн, влиза в концепцията за първия изнесен офис на OIV. Генералният директор на Международната организация по лозата и виното (OIV) обяви това в Университета по хранителни технологии. Пау Рока бе удостоен с атрибутите на почетното звание „доктор хонорис кауза“. По темата анонсно и с подробности писахме в началото на седмицата. 

Студентски АМТИИ хор,  дирижиран от Алия Хансе, фонира химново атмосферата в аула „Проф. Милен Бешков“ с „Gaudeamus Igitur“. В почитателен формат аудиторията посрещна ректора – проф. д-р Пламен Моллов, и Пау Рока. Сега вече сте един от нас, подчерта проф. д-р Пламен Моллов. 

Специален подарък – копие на ритон от Панагюрското златно съкровище, бе адресиран към съпругата на Пау Рока – Диана. 

В УХТ пристигна Н. Пр. Алехандро Поланко Мата, посланик на Кралство Испания в България. 

Пау Рока  е инициатор за разработване на магистърската програма „Технология на виното и високоалкохолните напитки“ под егидата на Международната организация по лозата и виното. Тази програма в наше заглавие нарекохме олимпийска магистратура. С въвеждането й УХТ става третият университет в света – след Университета на Монпелие, Франция, и Университет „Дейвис“ в САЩ, който ще издава дипломи по „Програма на OIV“ и ще се превърне във водещ световен център в областта на виното и високоалкохолните напитки.

08102021-R4

Генералният директор на OIV заяви, че УХТ има ефективен  ректор в лицето на проф. Моллов, който за година и половина е свършил по блестящ начин изключително много работа. 

В новата магистърска програма под егидата на OIV обучението стартира от следващата учебна година. Програмата ще привлече студенти от различни държави на Балканския полуостров, от басейна на Черно море, Кавказ и цяла Източна Европа, посочи Пау Рока. 

На церемонията присъстваха представители на изпълнителната и местната власт, на браншови организации в хранително-вкусовия сектор, ректори на висши училища и преподаватели, експерти в областта на виното и алкохолните напитки.

Приоритет за Международната организация по лозата и виното, върху който се работи сега, е дигитализацията във винения бранш, свързана с проследяването на произхода, пътя и технологията на виното. 

Изборът на България е благодарение на това, че УХТ отговаря на очакванията, които OIV има за научен потенциал при въвеждане на магистърската програма. С новата специалност влизате във висшата лига, пред вас се откриват огромни възможности, акцентира президентът на Европейската лига за икономическо сътрудничество – Бранимир Ботев, с чието съдействие се организира събитието. 

Това е изключителен успех за УХТ, за Международната организация по лозата и виното и за земеделския сектор, а тази международна магистратура ще даде възможност у нас да бъдат привлечени чуждестранни студенти и висшето ни образование да стане по-известно и да бъде по-добре позиционирано в Европа, заяви зам.-министър проф. Генка Петрова-Ташкова.

08102021-R6