Пловдив гледа „Живописта сега…”

2021-02-09 е-покана

24 художници влизат в „Живописта  сега – Пловдив 2021”. Проектът стартира на 9 февруари от 17:00 до 19:00 часа в Зала „2019“, ул. „Гладстон“ 32. „ЖИВОПИСТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2021“ принадлежи към категорията на сборните изложби. Тя може да бъде видяна до 3 март 2021.

Поканила съм хора, които живеят с изкуството и в него, развиват се в собствените си терзания и накрая намират или не отговорите на собствените си въпроси или зададени от другиго, посочва Моника Роменска, художник, автор на проекта и уредник в Градската художествена галерия.

„ЖИВОПИСТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2021“ е второто събитие от тематичната линия на същия куратор след „ГРАФИКАТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2020“, състояла се в галерия „Капана“ и посрещната с динамични акламации от познавачите и по-широката публика.

По обстоятелствени причини не можах да кажа нищо за „ГРАФИКАТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2020, но моментът е този, в който да ги събера, обобщя – идеята е да представим пловдивските художници – ГОЛЕМИТЕ, ЖИВИТЕ и ОБИКНОВЕНИТЕ, които незнайно как продължават да работят и създават неведоми, от никого не поискани, но очаквани истини, превърнати в приказки. Каквото и да кажа за художниците, участващи тук, ще е малко и няма да е достатъчно. Всеки от тях е допринесъл с цялото си творчество, за да бъде Пловдив Градът на художниците, подчертава Моника Роменска.

В „ЖИВОПИСТА СЕГА – ПЛОВДИВ 2021“ участват Ангел Китипов, Атанас Хранов, Васил Стоев, Венета Маринова, Веско Велев, Вихра Григорова, Георги Щърбев, Димитър Генчев, Здравка Василева, Иван Генов, Иван Шишков, Илиана Манукова, Илия Йончев, Кирил Иванов, Лили Кючукова, Михаела Иванова, Никола Певичаров, Николай Алексиев – Фокс, Николай Кучков, Николай Няголов, Румен Жеков, Христо Николов, Чавдар Маринов, Явор Костадинов.