Очаквайте „Презареждане на мозъка”

Prezarezhdane na mozyka

В началото на следващата седмица предстои да стане достояние на читателя „Презареждане на мозъка”. В превод на български книгата излиза със знака на „Изток-Запад”. Преводач на д-р Дейвид Пърлмътър и д-р Остин Пърлмътър е Мария Атанасова.

Съвременният свят ни предоставя безброй възможности, но и безчет изкушения. Можем да ядем каквото поискаме, когато поискаме. Можем да се гмурнем в необятния примамлив океан на дигиталните медии. Можем да поръчваме стоки за броени минути. Но да живееш в тази хиперреалност 24/7 носи сериозни рискове за нашето физическо и психическо здраве, за връзките ни с другите и дори за света като цяло.

Съвременната консуматорска култура препрограмира мозъка ни, затова днес сме все по-самотни и депресирани, по-предразположени към многобройни болести и с по-голямо наднормено тегло от всякога. На основата на най-новите научни открития книгата разкрива как манипулират мозъците ни и ни предоставя средствата, чрез които можем да проясним мисленето си и да развием здравословни навици. Комбинирайки авангардна наука с практични съвети, книгата е ръководство как да живеем добре в съвременния свят, пише в анотацията на „Изток-Запад”.

Авторите:

Дейвид Пърлмътър, доктор по медицина, е сертифициран невролог и сътрудник на Американския колеж по хранене. Лектор на симпозиуми, спонсорирани от институции, включително от Световната банка, Колумбийския университет, Нюйоркския университет, Йейл и Харвард, Доцент е в Медицинското училище на Университета на Маями. Носител на множество награди, включително: наградата „Лайнъс Полинг“ за иновативните си подходи към неврологичните разстройства; наградата на Националната асоциация на хранителните продукти и наградата „Хуманитар на годината“ от Американския колеж по хранене.

Остин Пърлмътър, доктор по медицина, е сертифициран лекар по вътрешна медицина. Завършва Университета на Маями и следдипломна специализация по вътрешна медицина в Университета за здраве и наука в Орегон в Портланд. Неговите академични интереси са предимно в областта на изучаването на ефектите от бърнаута и депресията, както и превантивната грижа и лечението на хронични заболявания.