10 творци се конкурират за националната награда „Иван Николов”

1

Станаха ясни имената на номинираните за националната награда „Иван Николов”. Неин учредител е издателство „Жанет 45”. Претендентите бяха оповестени от тричленно жури. В неговия състав влизат: проф. д.ф.н. Светлозар Игов (председател) – литературовед, литературен критик, поет и писател; доц. д-р Йордан Ефтимов – поет, преподавател  и литературен критик; Юлиан Жилиев – литературен критик и преподавател. Победителят ще бъде излъчен на 11 декември 2019 година в НДК, клуб „Перото“. В конкурса участваха 37 книги от 22 издателства, издадени в периода 1 октомври 2018 – 30 септември 2019 година. Победителят получава плакет от художника Христо Гочев, придружен с парична премия. Церемонията по връчване на  наградта е в партньорство и сътрудничество с Национален център за книгата и Литературен клуб „Перото“, Национален дворец на културата.

Номинирани за националната награда „Иван Николов” (поредността на авторите е по азбучен ред):

  1. Антон Баев– 55 меланхолии, изд. Коала Прес;
  2. Виолета Кунева– Почти всичко е наред, изд. Жанет 45;
  3. Иван Ланджев– Ти, непрестанна новина, изд. Жанет 45;
  4. Кръстьо Раленков– Кислород, изд. Литературен кръг „Смисъл“;
  5. Марианна Георгиева– Изход, Издателство за поезия ДА;
  6. Николай Бойков– 101 посвещения, изд. Смол Стейшънс Прес;
  7. Цвета Делчева– Отворени възможности, изд. Ерго;
  8. Цветанка Еленкова– Седмият жест II, изд. Versus;
  9. Цочо Бояджиев– Книга за разкаянията и утешенията, изд. Жанет 45;
  10. Яна Букова – Записки на жената-призрак, изд. Жанет 45

Националната награда за поезия „Иван Николов“ е учредена през 1994 от шздателство „Жанет 45“ и тазгодишното й връчване е 23-то. Посветена е на големия български поет и преводач Иван Николов. От 1969 той е главен редактор на издателство „Христо Г. Данов“ – Пловдив, с важна роля за появата на знакови български автори през 70-те и 80-те години на ХХ век. Автор е на повече от 20 книги и редица преводи на руска поезия и проза, между които произведения на Пушкин, Есенин, Цветаева, Пастернак,Окуджава. Първият носител на националната награда „Иван Николов“ е поетът Христо Фотев.

2

Наградата е частна инициатива, необвързана с държавни институции и спонсорирана единствено от издателство „Жанет 45“. Целта й е да бъде подкрепена съвременната българска поезия.

Като отличаваме най-добрите поетични текстове, издадени всяка година, ние се стремим да даваме своя принос за развитие на българската поезия чрез утвърждаване на ярки и значими поетични почерци, посочват организаторите.