„Фолклорни искрици” в демонстрация

1

С открити уроци по четири народни инструмента и народно пеене бе поставено началото на поредица събития, обединени в проекта „Творческа работилница „Фолклорни искрици“ на Народно читалище „Съвременник -1986″, който се реализира по Отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на Фондация “Пловдив 2019″. Кръшни хора и народна музика събраха минувачите в квартал Тракия в района на Хлебозавода.

За проекта са избрани петима млади преподаватели по различни народни инструменти, които да разяснят на проявилите интерес какво представляват инструментите, на които свирят, какви са техните отличителни черти, да демонстрират и да покажат индивидуално на всеки как се свири на тях, посочи Вера Аврионова, секретар на НЧ „Съвременник-1986″.

2

В Зоната на креативността пред читалището свириха Паолина Василева- гъдулка, Венцислав Вълчев – гайда, Павлин Христов – тамбура, Павел Мавродиев – кавал и Николета Николаева – народно пеене. Младите изпълнители ще проведат серия от подобни открити уроци, а през декември месец проектът ще завърши с концерт.

3

Надяваме се по този начин да разпалим „Фолклорни искрици“ у всеки българин, да го подтикнем да се поинтересува от народната ни музика и инструменти, казаха организаторите. Според тях интересът към първия урок е бил показателен, че народната музика привлича българина.