Пловдивският университет откри новата академичната година

ritual

Съобразявайки се с предизвикателствата на времето, в което живеем, ние трябва да продължим да съхраняваме и развиваме основните университетски принципи. Като предлага нови специалности, се опитва адекватно да отговаря на новите потребности и да покрива ниши в полето на интелектуалния пазар. Образованието и образоваността са ценности сами по себе си. Университетът е средище, в което младите хора не само се образоват, а формират начин на мислене. Най-важното е да разберете, че държите съдбата и бъдещето си в собствените си ръце, посочи в приветствието си проф. Запрян Козлуджов, ректор на Пловдивския университет, при откриването на новата учебна година.

Privetstvie na rektora

Над 3900 нови студенти в девет факултета и два филиала, което се равнява на над 98% от акредитирания държавен прием на висшето училище започват в 58-ия випуск.

studenti

Сега в ПУ „Паисий Хилендарски” се обучават около 20 хил. студенти по 28 професионални направления, представени в над 130 специалности. Още толкова магистърски програми ще стартират след един месец. Пловдивският университет разполага и с единствения студентски кампус от западноевропейски тип, включващ мултифункционална спортна зала и комплекс от 4 общежития в непосредствена близост до една от сградите си – т.нар. Нова сграда на бул. „България“ №236 в Пловдив.

На официалното откриване на академичната 2018/2019 г. присъстваха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, Николай Копринков, съветник по вътрешна политика и гражданско общество на Президента на Р България, Пламен Узунов – секретар на Президента по правни въпроси и антикорупция, заместник областният управител на област Пловдив Петър Петров, заместник-кмет на община Пловдив Стефан Стоянов, заместник-кмет на община Пловдив, и кметът на район „Централен“ в Пловдив – Георги Стаменов.

privetstvie ministyr

Със сигурност можем да кажем днес, без да прогнозираме за бъдещето, е, че висшето образование със своя академизъм и преподавателите ще продължи да бъде онова място, което в най-голяма степен ще добавя широкия микс от знания и компетентности, необходими на бъдещия пазар  на труда. Това предполага и няколко парадокса, свързани с висшето образование. Единият от тях е, че преподавателите няма да са единствените източници на информация, но те ще ни дават най-ценните съвети, ще ни учат да мислим и да използваме информацията, каза в обръщението си министър Красимир Вълчев.

За откриването на учебната година поздравителен адрес изпрати президентът на България – Румен Радев. Едно от най-предпочитаните висши училища – Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, е ключов фактор за просперитета на региона и страната. Успешното му сътрудничество с бизнеса и различни организации, както и реализираните важни за обществото проекти, формират високия авторитет на университета днес. Той е търсен партньор, който благодарение на богатия си опит и традиции предлага високо качество на образование, съвременна методи на преподаване и модерна материална база. Екипът на университета е доказал, че може да преодолява проблемите на съвремието и да дава на младите хора силата на знанието и успеха, сочи посланието на Президента. То бе огласено пред присътващите от доц. д-р Мария Стоянова, зам.-ректор.

Церемонията по откриване на академичната година традиционно включваше и ритуално предаване от абсолвентите на първокурсниците на символите на университета – издание на „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски, ключа и знамето на университета.