Пловдивчанин „двуакадемичен“ срещу „Милан“

Todor_Paunov

Постижение или рекордно записана реалност? И двете формулировки са възможни. В главната роля на академичноголовия спектакъл е пловдивчанинът Тодор Паунов.

През октомври 1976 софийският „Академик“ посреща гранда „Милан“. Момчетата на Данко Роев играят за тима, известен като „студентите“, демонстрират твърд характер и усет за гола. 

„Академик“  приема „росонерите“ в евротурнироклубен мач. Столицата има повод да изригне във  футболна екзалтация. Мотивите обаче тръгват от пловдивски фактор. Тодор Паунов бележи два гола – открива и се разписва за 4:2, крайният показател е 4:3. Два пъти пловдивчанинът активира психологическото преимущество – да поведеш на тим с еврозвезди – Албертози, Ривера, Капело и компания, а и да ги победиш, макар след реванша да продължават напред!… 

Тодор Паунов е син на знаковия футболен треньор Стефан Паунов. Треньорът, който с Георги Генов-Джогата превръщат „канарчетата“ в хитов отбор на българския шампионат през 60-те. Именно Стефан Паунов е пророкът, видял в Гунди един от най-ефективните нападатели на България още когато Аспарухов пристига в Пловдив.

Тодор Паунов минава кота 300 двубоя в „А“ РФГ. Играе за Локомотив Пд и Академик Сф. Израства в школата на“смърфовете“. Печели със „студентите“ Балканската клубна купа, става световен студентски вицешампион. Слага фланелката на националните ни тимове. 

Тодор Паунов е футболист от халфовата линия. Тази особено трудна зона, с висока честота на работоспособност и постоянно изискван ефект. 

Потомствен футболист. Роден е на 7 октомври 1946, и то под импулсите на футболен двубой. Тодор Паунов принадлежи към състава на онези фигури в българския футбол, които се формират във времето, когато голямата игра означава много за много от хората. Халфът с фамилия Паунов доказва коректността си като състезател, собствената вдаденост към екипното, приноса за отбора, чиято емблема носи, резултатността на присъствието.

В личностните му атрибути неоспоримо стои родовата футболна традиция. Такава, каквато я иска спортното продължение, изразявано от игровата коректност и ефективно движения екип. И от екстаза у публиката!

Тодор Паунов притежава футболни трофеи, изпълващи състезателната му визитка. Медали и купи. Преди тях обаче застават отдадеността на играта и мъжкарското участие в нейната колоризация. А това е възможно не само за искащите, но преди всичко за тези, на които е дадено да го могат!