Похвала за ръководството на Медицинския от еврокомисар

1

Тържествено връчиха дипломите на абсолвентите от ФОЗ

През седмицата еврокомисарят с ресор „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж”Мария Габриел, посети Медицинския университет. Напредъкът в медицината върви ръка за ръка с иновациите, научните изследвания и иновативната научноизследователска инфраструктура. Поздравявам проф. д-р Мариана Мурджева и академичното ръководство за усилията да осигуряват висококачествено образование чрез Центъра за компетентност и Медицинския симулационен тренировъчен център, който е най-големият и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България, заяви след срещата Мария Габриел. Стана ясно, че по време на дискусията с проф. Мурджева, с чл.-кор. Стефан Костянев, директор на Научноизследователския институт, и председателя на Комисията по здравеопазване на НС – д-р Даниела Дариткова, са обсъдени възможностите, които бъдещата програма „Хоризонт Европа“ ще предостави за подобряване на здравеопазването.

Една от мисиите в програмата, за която сме предложили бюджет над 7 милиарда евро, ще инвестира в превенцията и лечението на редки болести и инфекциозни болести, в технологии и цифрови решения за здраве и грижи, в системи за здравеопазване. Медицинските университети имат ключова роля, за да постигнем целта от инвестирането на тези средства – по-добро персонализирано здравеопазване за всеки, посочи еврокомисарят Мария Габриел.

1 a

Междувременно абсолвенти от Факултета по обществено здраве при Медицинския университет – Пловдив получиха дипломите си на тържествена промоция. Сред завършващите 129 дипломанти 69 са от специалността „Медицинска сестра”, 17 в специалността „Акушерка”, а 43 завършват с „Управление на здравните грижи” – магистър. 26 са отличниците.

Пред вас са много предизвикателства. Вярвам, че  това, което ще ви накара да останете в страната ни и да надграждате в професионалното си развитие, е любовта към вашите близки, осъзнатата отговорност, че вашето милосърдие е нужно като запалената свещ в тъмнината. Бъдете отдадени на професията  и на нещо по-велико от самите вас, за да бъдете удовлетворени от себе си. Вие може да направите живота на другите по-добър и по-красив и така да бъдете горди. Вярвайте, че можете! Само тогава успехът ще бъде винаги с вас, каза вприветствието си проф. д-р Мариана Мурджева, ректор на МУ-Пловдив

Деканът на Факултета по Обществено здраве – проф. д-р Мария Семерджиева, посочи, че специалностите, в които се дипломират абсолвентите, са  особено важни за българското здравеопазване. Интересът към тях е много голям, но обучението изисква сериозна работа.

Обучение на 100 медицински сестри предвижда през 2020/2021 година Медицинският университет – Пловдив.