Почетен знак на България за Медицинския университет

Tseremoniia

Медицинският университет отпразнува с официално тържество 70-годишния си юбилей. Грандсъбитието бе снощи в Дома на културата „Борис Христов”. Седем  десетилетия висшето учебно заведение е авторитетен образователен и научен център в медицинското образование, територия на духа и огнище на българската медицина.

По повод годишнината президентът Росен Плевнелиев удостои с почетен знак на Република България на МУ-Пловдив. Министър-председателят Бойко Борисов изпрати поздравителна телеграма до ръководството на университета.

Авторитетът на Медицинския университет е резултат от дългогодишния труд на поколения всеотдайни преподаватели. Той е  надхвърлил националните рамки и е получил международно признание и известност, заяви ректорът чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Университетът днес има хармонична структура: Факултети по медицина, дентална медицина, фармация и обществено здраве, Департамент по езиково и специализирано обучение и медицински колеж. 720 преподаватели с висока компетентност, от които 283 с докторски степени и 170 хабилитирани, обучават 5000 студенти от всички нива на медицинското образование.

Медицинският университет посреща 70-годишния си юбилей с акредитирани професионални направления и докторантски програми, с много национални и международни отличия и със съвременна учебна и научна инфраструктура. Студентите имат удоволствието да слушат лекции в един от най-прекрасните аудиторни комплекси в Европа, да спортуват в съвременна спортна база, да тестват своите практически умения в симулационен тренировъчен център на световно ниво.

LogoВисшето учебно заведение е част от световните образователни и научни мрежи, крайъгълен камък в културното и социалното развитие на Пловдив и на региона. То е в много добро състояние и в отлично финансово здраве.

Медицинският университет притежава защитен международен сертификат за качество ISO 9001:2008, член е на Европейската асоциация на университетите и други авторитетни международни организации, има подписани договори за сътрудничество с близо 100 университета в Европа, Америка и Азия.

В годината на юбилея ще започнат да функционират два технологични центъра, създадени със средства на европейските оперативни програми. Нашият проектен център управлява над 100 научноизследователски проекта. Ние създаваме европейски условия за обучение, наука, спорт, хранене и развлечение с надеждата, че нашите студенти, докторанти и асистенти ще останат в България, че няма да спонсорираме богатите държави. Защото тази загуба е невъзстановима, каза още проф. Костянев.

Според него истинският университет е особено състояние на духа, място с най-голяма концентрация на любознание, човеколюбие и градивна енергия. Девизът на МУ-Пловдив е „Посветени на хуманността”.

Един патоафоризъм казва, че традицията е онова, на което се опираме, когато ни мързи да променим традицията. Академичната традиция обаче е нещо съвсем друго – тя е комплекс от култура и дух, от свобода и приемственост. Академичността е оръжие на просветения интелект и свободния дух, които са жизненонеобходими във време на ценностна дезориентация. Обществото ни се нуждае от нова генерация специалисти, учени и преподаватели, нуждае се от порядъчни хора. Ако студентът излезе от университета само със знания, той е недостатъчно образован. Най-важното качество на личността е нейната духовност, интерпретира  проф. д-р Стефан Костянев.

Свидетели сме на свирепа конкуренция между университетите, между частното и държавното висше образование. Висшите училища се надпреварват да печелят на пазара на образованието, но това не трябва да е за сметка на качеството. В медицината качеството на образованието се измерва с цената на човешкия живот. Няма друга професия, в която професионализмът и науката, хуманността и всеотдайността да са така неразривно свързани.

Единствено в медицинските специалности се полага такъв уникален морален обет като Хипократовата клетва, отбелязват преподавателите в Медицинския университет – Пловдив.

Мисията на университета е не само да обучава, но и да генерира знания, да възпитава личности и лидери. Ръководството непрекъснато усъвършенства системата на кандидатстудентските изпити, постепенно преминава към тестово изпитване при магистрите и интервю при бакалаврите. Технологичният напредък в медицината е толкова голям, че това налага нуждата от нови модели на подбор и преподаване, а информационните технологии да се  използват пълноценно като среда на обучение.

Те са на мнение, че качественото академично образование влияе благотворно върху развитието на личността.

Днес всички признават, че преподавателите от Медицински университет – Пловдив имат стил и класа, от които другите се учат. Те непрекъснато доказват, че човек може да направи най-много за страната си, когато остане част от нея, акцентира чл.-кор. Стефан Костянев.

Той отдава постигнатото през последните години на добрия екип от  интелигентни, всеотдайни и почтени хора, с които се опитват да градят култура на критично мислене и пиетет към качеството. Ректорът има послание към студентите в навечерието на 70-годишния юбилей на МУ-Пловдив:

rector MU„Направете нещо неочаквано! Започнете да учите повече! Никой не Ви пречи да измислите лекарство срещу Алцхаймер, срещу опростачването, срещу дехуманизацията. Вие имате шанса да изживеете най-прекрасното житейско време – студентството. Но затова трябва да гледате на различните дисциплини не като на досадни препятствия, а като на върхове, които трябва да покорите. Ценете и пазете постигнатото! Защото успехите никога не са случайни. Предизвикателството към нас е да се учим постоянно и да не губим ентусиазъм! Няма да се уморя да повтарям мотото на университет от Бръшляновата лига: „Работете за името на университета, за да може след време това име да работи за Вас!”.

Медицинският университет е обречен да празнува много юбилеи. Гаранция за това са традициите, материалната база, прекрасните преподаватели и творческият дух, който витае в учебните зали и лабораториите. Мечтата ми е професионализмът и човечността да продължат да бъдат отличителни черти на завършилите нашия университет”, подчертава  ректорът чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.