Обявиха най-желаните специалности за Пловдивския университет

PU-photo

200 са записаните студенти чрез отлични оценки от изпити в предварителната сесия и с много добри оценки от национални и международни олимпиади и състезания

Първо класиране на приетите студенти за новата академична година обяви Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“. Записването на новоприетите бакалаври ще продължи от 20 до 22 юли т.г., а второто класиране ще бъде оповестено на 25 юли, съобщи зам.-ректорът по учебната дейност  доц. д-р Мария Стоянова.

 Общо 4 790 кандидати са подали документи за прием в най-голямото държавно висше училище в Южна България през тази година. От тях на 18-те приемни изпита в редовната сесия са се явили 2 586 души, като успешно издържалите са 2 247, тоест успеваемост от 87%. Други 1 690 кандидати са участвали в кампанията само с оценка от държавен зрелостен изпит.

Записаните като студенти на Пловдивския университет с отлични оценки от изпити в предварителната сесия и с много добри оценки от национални и международни олимпиади и състезания, които се признават за резултат от конкурсен изпит за определени специалности, са 200 човека. Най-голям брой от тях – 42, са избрали бакалавърската програма „Софтуерни технологии и дизайн“ на Факултета по математика и информатика. Това е и най-желаната от всички кандидат-студенти специалност – при обявен държавен прием общо от 150 места за редовно и задочно обучение, тя е посочена като първо желание от 592 души.

 „Предучилищна педагогика и начална училищна педагогика“ е втората поред сред най-желаните от кандидатстващите в университета през тази кампания. Акредитираните бройки за нея са 130 – общо за редовна и задочна форма, а желаещите да я изучават са 545, сочат данните на Университетския информационен център на ПУ „Паисий Хилендарски“.

 Сред останалите най-силно привлекли вниманието на кандидат-студентите специалности е „Психология“ – 323 души са я посочили на първо място при обявен прием от 130 места в задочна и редовна форма на обучение. 111 са кандидатствали за 40 бройки в „Медицинска биология“, а 98 за 40-те места в „Молекулярна биология“.По традиция специалността „Финанси“ също е сред най-атрактивните и за обявените в нея 90 места са кандидатствали 184 души.

 Изброените специалности като най-желани отчитат и най-високи минимални балове за прием при първо класиране, става ясно от базата данни на Университетския информационен център.

 С най-близък до максималните 36 единици е минималният бал за прием на жени в няколко специалности в редовна форма на обучение на Биологическия факултет. В „Молекулярна биология“ записват с успех минимум 33,80, в „Медицинска биология“ –  с 33,65, а в „Биология и английски език“ – с 30,25. В останалите специалности на факултета приемът за момичета също е с висок минимален бал.

 С висок успех ще се записват жените и в специалностите „Психология“ и „Финанси“ – редовно обучение, като балът при тях на първо класиране е съответно 33,00 и 31,46. На първо класиране мъжете с най-висок резултат са приети в специалността „Международни икономически отношения – немски език“, редовно обучение – 30,60.

 С бал под 33,48 както момчетата, така и момичетата обаче няма да могат да се запишат сега в най-търсената специалност „Софтуерни технологии и дизайн“ – редовно обучение.

 Приетите студенти по първа желана специалност следва да се запишат от 20 юли до 22 юли 2015 г. – в противен случай губят право на участие в следващите класирания, подчертаха от ПУ „Паисий Хилендарски“.

 Приетите по втора, трета и т.н. заявена бакалавърска програма, които желаят да участват в следващо класиране за по-предни позиции, трябва да подадат лично или чрез упълномощено лице декларация по образец при инспектора по специалността, в която са приети до момента. Декларации се подават за всяко следващо класиране (второ, трето) в указания срок за записване. Ако не успеят да се класират за по-предната желана специалност, запазват мястото си в специалността, в която са били приети, казаха от Университета.

 Некласираните кандидати участват автоматично в следващото класиране и не подават декларации. Студентите, приети на трето класиране, следва да се запишат в указания срок, в противен случай губят придобитите права. Приетите, които не са се записали или не са подали декларации за участие в следващо класиране, също губят придобитите студентски права.

 Пловдивският университет обявява допълнително класиране и прием с два варианта за кандидатстване – с оценка, получена от кандидатстудентски изпит в ПУ „Паисий Хилендарски“ или друго висше училище, или от държавен зрелостен изпит. Кандидат-студенти от други висши училища, които желаят да участват в допълнителния прием, задължително подават в Университетския информационен център плик-заявление и представят служебно заверено уверение за положени изпити. По решение на ръководството за някои специалности може да бъде предложена втора възможност за прием чрез кандидатстване с допълнителен изпит. Кандидатите за допълнителните изпитни процедури подават необходимите документи (https://uni-plovdiv.bg/pages/index/812/) и квитанция за внесена сума за кандидатстване.

 По традиция трите кръга на изпита за специалност „Актьорство за драматичен театър“ се провеждат през септември. Тази година обявените дати са 14, 15 и 16 септември, а класирането ще бъде един ден след обявяване на резултатите.

 Акредитираният държавен прием на ПУ „Паисий Хилендарски“ през новата академична 2015/2016 година е 3 779 места в бакалавърски и директни магистърски програми, като в тези бройки не е включен приемът на нови студенти във филиалите на Университета Смолян и Кърджали и в Техническия колеж в Смолян.