Медицинският води класация с ултрамодерен комплекс

rector_otkrivane_simulacionen centar

Официално в Медицинския университет – Пловдив беше открит единственият по рода си медицински обучителен комплекс на Балканите. Най-големият у нас Симулационен тренировъчен център разполага с модерни манекени – биотехнологични роботи, с които студентите могат да повишат своите практически умения. В него се намират 12 учебни зали, две аудитории и 12 манекена с жизнени функции.

Симулационният тренировъчен център в Медицинския университет е поглед към третото десетилетие на 21 век! Иновация в обучението по хирургия, защото живеем в дигитална ера и работим с дигитално поколение. Но преди да стигне до роботите, обучението на лекарите трябва да премине през манекените и симулаторите. „Да” на виртуалната реалност, но не бива да забравяме човеколюбието и емоционалната интелигентност!, заяви ректорът чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Студенти и специализанти ще се обучават върху манекени на три бебета, трима юноши, трима възрастни и три бременни жени. Те представляват истински кибернетични високотехнологични устройства, на които може да се моделира почти цялата спешна медицина. Сигналът от тях може да се излъчва онлайн в аудиториите и да се коментират всички етапи от операциите и допуснатите грешки. Пулсът на манекените се променя, когато се предозира лекарство. Те имат възможност и да променят цвета на кожата си, ако лечението им не се води правилно или се получи усложнение при тяхното състояние.

В центъра се намира и високотехнологичен артроскопски симулатор, подходящ за обучение както на ортопеди, така и на ревматолози. Той е изключително ефективен за овладяване на артроскопски и хирургични умения, като с негова помощ рязко се намалява времето за обучение и придобиване на опит при извършването на сложни диагностични и терапевтични артроскопски манипулации. В комплекта са включени 3D модели на раменна, колянна и тазобедрена става, както и реални инструменти, използвани в операционната зала. Обратната връзка от манипулаторите при извършването на процедурите дава представа максимално близка до тази в реални условия.

simulator dete

Мисията на най-големия и комплексен тренировъчен център за медицински специалисти в България е да предложи най-доброто възможно обучение  на студенти и на лекари от различни специалности – интернисти, пулмолози, кардиолози, гастроентеролози, ревматолози, анестезиолози, токсиколози, хирурзи, ортопеди, АГ специалисти, педиатри и много други, коментира проф. д-р Благой Маринов.

simulacionen centar_prof Marinov

В центъра работи и интерактивен детски симулатор със система за обратна връзка, разработен съвместно с Американската академия по педиатрия. Манекенът представлява 6-годишно дете върху, което може да се обучават студенти от всички курсове в зависимост от подготовката им, а също и парамедицински специалисти. Гамата от състояния, които могат да бъдат възпроизведени, се простира от нормална физиология до критични състояния.

Манекенът на бременна жена представлява прецизен акушерски симулатор с възможност за адаптиране както към индивидуалните нужди на студента, така и за групови обучения по предварително зададена програма. Успоредно с усвояване на нормално раждане, студентите могат да упражнят и някои техники на инструментално подпомагане на раждането. Комплектът разполага с разнообразни модели на матки, плаценти и плодове, което позволява да бъдат моделирани различни сценарии на предлежание на бебето в утробата на майката и усложнения в следродовия период.

Вече работят и най-новите лапароскопски, артроскопски и ендоскопски симулатори за виртуална реалност. С това Симулационният център се превръща в единствения по рода си медицински обучителен комплекс на Балканите.