Безплатен преглед за всяко дете във Факултета по дентална медицина

Picture 077

Скача активността на студентите в инициативите за профилактика на детските зъби, констатират специалисти 

 Месец на денталната профилактика и оралното здраве на децата се провежда в Медицинския университет в Пловдив. Инициативата е за седма поредна година, организира се от Катедрата по детска дентална медицина и е под патронажа на ректора на Медицинския университет – Пловдив чл.-кор. проф. Стефан Костянев, д.м.н. Целта на кампанията е популяризиране сред населението в Пловдив и региона за възможностите,  които дава факултетът за безплатно лечение на децата до 18-годишна възраст.

„Тук се дава възможност децата да бъдат консултирани от висококвалифицирани специалисти, това е и едно огромно предимство за града. Наша цел е студентите по време на своето следване да бъдат убедени във възможностите на денталната профилактика, да се научат да комуникират със своите пациенти, да станат социално отговорни личности чрез своята професия”, подчерта заместник-ректорът по учебна дейност проф. Мария Куклева.

Тя отбеляза още, че това се прави целогодишно, но по време на месец април се акцентира отново върху възможностите за денталната профилактика на всички деца до 18-годишна възраст. В Катедрата по дентална медицина беше проведен и детски празник, в който децата научиха за това – как трябва да поддържат здрави своите зъби. Малките бяха зарадвани и с подаръци –  четки и пасти за зъби, както и образователни материали, разработени от катедрата.

Идеята е първият преглед за някои деца да бъде реализиран в нестресиращи условия – под формата на игра, в компания с други деца и действително това е много успешно, тъй като голяма част от децата,  които имат нужда от лечение, след това идват в Катедрата и получават своето лечение безплатно, като се доверяват на зъболекарите. Забелязва се напоследък, че идват и  много малки деца със своите млади родители. Това говори вече за по-висока здравна култура, тъй като нашата цел е колкото се може по-рано децата да посетят денталните практики, за да могат да получат адекватна помощ и консултация при необходимост и да се съдейства за избягване на онези вредни навици, свързани с храненето и с некачествената хигиена на устната кухина, които реално водят до зъбния кариес, посочи проф. Куклева.

Тя твърди, че всяка година студентите стават все по-активни, даже по тяхна инициатива са подготвени балони и подаръци за децата.  Те правят презентации за родителите и участват активно в прегледите. Всеки родител може да заведе детето си на безплатен преглед във Факултета по дентална медицина.