Исторически връх приласка фолклорен фестивал

19054905_446059285777513_7414510608937269548_o

Снимки: Сребрин Сребрев, Николай Пандев

Взаимодействието на фолклорните жанрове показа проведеният преди седмица фестивал „Угар“. За втора година събитието протече край историческия връх Драгойна, намиращ се в северозападния дял на Източните Родопи. Историческите проучвания от най-ново време сигнализират, че наоколо е имало изграден от траките град, като активността на селището се датира в периода от ХVIII до III век пр. Хр. На връх Драгойна са открити основите на една от най-големите тракийски крепости.

ugar

Фестивалът „Угар“ е мистичен и древен, така го назоваха организатори и гости. Фолклорни изпълнения на български и чуждестранни състави, нестинарство, възстановка на исторически събития, ритуал „Угар“ и много песни, музика и танци колоризират спектъра на фестивала.

Организатор е Георги Георгиев, териториален домакин – село Буково в лицето на кмета Али Баджаклъ. Инициатива получи и съорганизаторското спомоществователство на община Първомай, казаха домакините. Реализацията на „Угар“ се превръща във възможна и чрез дарителските жестове на фирми и частни лица.

Тазгодишният „Угар“ стартира с танцови изпълнения на местни състави от общината домакин, а оркестър „Орион бенд“ на Георги Беделев се извива голямото тракийско хоро. Кулминацията бе на втория ден с концерта на „Тъпани и гайди“, припомнят няколко дни след фестивала присъствалите.ali badgakly

Фолклорът е традиция. Традицията е натрупан и усвоен опит, а опитът – знание, което се предава между поколенията, каза кметът на Буково – Али Баджаклъ.