Академично , изкуствоведски, информационно – част първа

Vladimir_Balchev_Pokana-300x202

Това е книга за забравените европейски първостроители на модерния Пловдив, които напускат родните брегове и се заселват в един от най-древните градове на планетата, изповяда авторът Владимир Балчев, разказвай ки за своята книга Пловдив – другият бряг на Европа” .

Predi-starta-na-olimpiadataСедемнайсетото издание на Олимпиадата по морфология на съвременния български език, провеждана традиционно в ПУ „Паисий Хилендарски”, излъчи новите лауреати в хронологията на това забележително събитие. 71 третокурсници от Филологическия факултет се съревноваваха върху трудния вариант, включващ теоретични и практически задачи в тестова и интерпретативна форма. 

Diian-Nikiforov-sled-poreditsa-ot-avtografi-za-chitatelite-200x300

Атмосфера от САЩ 94 и пътя към световните финали, когато „лъвовете“ показаха силата си на владетели на терена, беше пренесена снощи в Радио Пловдив от журналисти, футболни звезди и техните съмишленици. Водещият Мишо Гръблев с мажорни тонове даде началото на пловдивската премиера на „17 крачки към безсмъртието“, която журналистът Диян Никифоров написа.

Фамозният Красимир Балъков дойде повече от артистичен и по младежки внушителен в залата. Блестящият плеймейкър на националния тим със завидна кондиция и тактическа стъпка тръгна към сцената в Първо студио на радиото. Бала, както е познат на милионите си почитатели, сподели за разговорите с Диян Никифоров по време на работата върху изданието, за породилия се между тях по-разгърнат диалог и пожела поколението на звездите да изпита същите силни усещания и моменти на гордост с националния футбол, каквито те са предизвикали у феновете.

Ситуацията пред радиомикрофона често изисква да реагираш със скоростта на Емил Костадинов от „Парк де Пренс”, каза впоследствие Диян Никифоров, в интервю за www.novoplovdiv.com.

Hristo-Bozukov-vyv-fotokadyr-300x200Приказки без спомен” и Петльовден обедини в артпразник художникът Христо Бозуков.  Много лични са тези приказки, от една интересна зима и се опитвам нищо да не си спомням, а в приказките има много съдържание… Съзнателно изтласквам спомена, изговори Христо Бозуков. И разкри, че  не е избрал случайно датата  –  Петльовден по фолклорния календар и празник на мъжкото начало.

 UHT-Panair-na-naukata-300x110

Първото издание на „Панаир на науката” реализира Студентският съвет на Университета по хранителни технологии. Победител в надпреварата стана Росен Петров с „Изработване на макет на светофар, управляван с помощта на микроконтролер  Arduino Uno”. Бакалаври и магистри от трите факултета на УХТ – Технологичния, Техническия и Стопанския, участваха със свои научни разработки.

Prof.-Nikola-Balabanov2-225x300 Найден Геров е чутовна личност и е хубаво повече млади хора да знаят за него. Това определение и апел изрече в Дома на учените – Пловдив известният професор по физика и ексректор на Пловдивския университет Никола Балабанов. Както www.novoplovdiv.com информира, той е авторът на новото заглавие „Явлението Найден Геров”. Новоприетите членове на Съюза на учените получиха своите карти и сертификати. Връчи им ги лично професор Никола Балабанов, който  е бил председател на СУБ – Пловдив. 

 

 

 

Yana-Zheleva-300x225Яна Желева, лауреат от Олимпиадата по морфология на съвременния български език в Пловдивския университет направи лингвистико-музикално излияние: Думите са ноти – може да отъждествим езика с музиката!

 

prof. KozludzhovПроф. д-р Запрян Козлуджов бе преизбран за ректор на  Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Литературоведът получи  328 гласа „за” от общо упражнилите право на вот 347 делегати.  Основното, което ще ме ръководи през втория ми мандат, е да съхраня спокойствието в академичната общност и позитивните нагласи към университета, заяви проф. д-р Запрян Козлуджов след обявяването на резултатите от гласуването. 

Ch.-kor.-Stefan-Kostianev-225x300Модерните технологични центрове са мястото, където знанието, иновациите се превръщат в пари. В навечерието на 70-годишнината на Медицинския университет сме се събрали, за да открием точно такъв Технологичен център. Той е на стойност близо 4 милиона лева. Ние се надяваме да обучаваме и парамедици, пожарникари, полицаи. В този Център ще има и няколко мощни научноизследователски лаборатории, където ще се генерират и трансферират знания в областта на медицината, общественото здраве, постравматичния стрес и фармацията. Надяваме се Центърът да бъде и база за обучение на нашите докторанти, специализанти и студенти, заяви при откриването на модерния Технологичен център за спешна медицина чл.-кор. проф. Стефан Костянев, д.м.н., ректор на Медицинския университет – Пловдив. И добави, че ако се използва студентският жаргон, този Център е върхът и малко отгоре!

Pеnka-Kalinkova-v-Trakart-245x300Пенка Калинкова разтвори ветрилото на изповедта. Тя и нейният „Познатият непознат Пловдив” бяха в центъра на „Тракарт” арената. Това бе и поредното представяне на книгата.

Доц. Владимир Янев: Усмивката на Пенка ми е европейска столица!

Това е моята книга за Пловдив, довери Пенка Калинкова

Ректорът на АМТИИ проф. акад. Милчо Василев откри  „Пролетни научни четения“ – 2015 г. Форумът е организиран от Академията. В словото си проф. Василев  отбеляза, че тази конференция е свидетелство за сериозната научна дейност на преподавателите и студентите в АМТИИ и утвърждава симбиозата между теорията и практиката в изкуството.

frantsuzi sys studenti i prepodavateli ot UHT

Френски учени осъществиха едноседмична визита в Университета по хранителни технологии. УХТ партнира с висши училища от Франция, специализирани в хранителната индустрия. Клод Ноел и Паскал Дюпьо отУниверситета Клод Бернар Лион 1 пристигнаха в Пловдив. Те  проведоха поредица разговори с академичните си колеги, посетиха предприятия от сферата на хранителната индустрия и се срещнаха с българските студенти от Франкофонския център на УХТ.

mis i mistyr uht

Студенти от Университета по хранителни технологии настървено се насочиха към сцената на  кастинга за Мис и Мистър УХТ 2015.  Мария Нейкова, втори курс в специалността „Технология на месото и млякото”, е УХТ миската за 2015. Исках да участвам, дори не очаквах да спечеля. Тайнственият шум на морето обаче ми даде стимул, сподели Мария, която усеща морските вълни в Бургаско.

Артистичният исполин със забележителните 193 см Озан Муталибов се извиси над конкурентите си. Той е първокурсник в „Технология на зърнените, фуражните, хлебните и сладкарските продукти”. Видях обявата и реших да се пробвам, бяха първите думи на победителя. Озан разкри, че със сцената се познават и в училищните си години е актьор в театрален състав. Спортува  активно.

Akad.-Mariia-BaltadzhievaСветовноизвестният български учен в областта на технологията на млякото и млечните продукти чл.-кор. проф. д.т.н. Мария Балтаджиева бе избрана за академик, като номинацията й е без конкуренция в професионалното направление.  Автор е на редица оригинални технологии за производство на млечни продукти, защитени с авторски свидетелства в страната и чужбина. Акад. Балтаджиева е дългогодишен ръководител на катедра „Технология на млякото и млечните продукти“, ексдекан на Технологичния факултет, зам.-ректор на УХТ със значителен принос за развоя на международното сътрудничество на университета.   Член е на престижни чуждестранни  организации

Медицинският университет – Пловдив валидира пощенска марка за юбилея. Знакът стана част от  кореспонденцията на алма-матер Марката е малка пластика. В нея са включени Аудиторният комплекс, който се превръща в символ на нашия университет, мотото на МУ-Пловдив „Посветени на хуманността”, има и фриз, в който фигурират бог Асклепий и неговите деца Хигия, Панацея и Телесфор.MARKA-MU1

Това като идея е символ на приемствеността на традициите и знанията, защото медицинската професия е от най-старите в света, акцентира чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Проф. Светлозар Игов: Писателят е първият критик на творбата!

profesor-Svetlozar-Igov-1859x2024Творбата е най-голямата тайна за писателя, а след като е написана, той няма и власт над нея, каза при участието си в Код червено: Литература проф. Светлозар Игов. Появата на  популярния литературен историк и интерпретатор събра публика от различни възрасти в артклуб „Библиотеката“.

Добре познавам писателите, а нормално функциониране на литературния живот има, когато литературата е автономна. Автономността е необходима и на науката, заяви още проф. Игов.

Елитарно, академично, диалогично – озаглавихме репортажа, отразяващ юбилея на Медицинския университет

Медицинският университет – Пловдив прибави към броеницата от празненства  за  70-годишния юбилей и тържествено честване на открито, което от алма-матер нарекоха хепънинг. Медиците събраха на едно доайени, последователи и най-младите представители на най-хуманната професия.

Всички вие  – и бившите, и настоящите студенти изглеждате прекрасно тази вечер. Потвърждава се максимата, че младостта няма възраст. Ако трябва да вдигнем тост за всяка една от тези 70 години, тази вечер трябва да изпием по 10 бутилки вино. Според мен това би затруднило дори нашите студенти. Да си пожелаем да има все така всеотдайни преподаватели, много кандидат-студенти, щедри спонсори и да празнуваме много юбилеи на Медицинския университет. И We are the champions, анонсира зазвучалата песен чл.-кор. Стефан Костянев.

Rektoryt1 chestvane na 70 godishnina na meditsinskiia universitet

Медицинският университет отпразнува с официално тържество 70-годишния си юбилей. Грандсъбитието в Дома на културата „Борис Христов”. Седем  десетилетия висшето учебно заведение е авторитетен образователен и научен център в медицинското образование, територия на духа и огнище на българската медицина.

По повод годишнината президентът удостои с почетен знак на Република България на Медицинския университет – Пловдив. 

Юбилейната конференция на Медицинския университет „Наука за здраве” завърши с висока ефективност. На нея бяха регистрирани рекордните 582 участници и присъстваха световни имена авторитети от цял свят.

Konstantin-Konstantinov1-2024x1637

В отворено ателие посрещна ценителите на изобразителното изкуство художникът Константин Константинов. Нетрадиционната инициатива е негова идея и младият майстор я оцени като нетипично събитие. Той допусна гостите да надникнат в тайния свят на твореца, да усетят мириса на боя и под влияние на колора от фактори да се заредят енергийно.

Хаосът създава хармония, убеден е Константин. Новите му творби привлякоха вниманието на посетителите на отвореното ателие. Художникът бе изложил в интересен аранжимент десетки платна с различни размери. Някъде той е свръхпестелив в броя на цветовете, но постига голям ефект и резонанс в рецепцията на зрителя.

elena toma zhorzheta cholakova i ekip

 

Пловдив е голям и важен университетски център каза каза в интервю доц. д-р Елена Томова. Тя бе сред съавторите на  изложбата, посветена на  д-р Франц Миклошич и открита в Университетската библиотека на ПУ „Паисий Хилендарски“