Надежда Кичекова, носител на втора награда от морфологичната олимпиада: Доц. Красимира Чакърова искрено повярва в нас

Nadezhda Kichekova i docent Krasimira Chakarova

Снимка: Венци Петров

Интересна класация се оформи на тазгодишната Олимпиада по морфология на съвременния български език. Първите две места бяха спечелени от представители на една и съща специалност. След като Петя Златева стана първа, а пред сайта сподели, че Олимпиадата предизвиква студента да покаже всичко научено, дори и повече, Надежда Кичекова („Български език и новогръцки език”) също разкри своята интерпретация за лингвистичния форум със състезателен характер.

 Олимпиадата по морфология породи в мен първоначално доста смесени чувства. Два дни преди старта й реших да участвам, притеснението беше огромно. Бях подготвила курсова работа и решавах предимно практически задачи, но не бях обърнала достатъчно внимание на теорията… Все пак рискувах – с идеята, че само мога да се развия и да продължа напред и нагоре. На церемонията по награждаването не подозирах ни най-малко да бъда част от победителите. Най-голямата победа беше участието, емоцията – невероятна и неописуема, а при мен и придружена със сълзи от щастие, каза Надежда Кичекова.

Не мога да твърдя, че имам по-специално самочувствие на лауреат от XX олимпиада, тъй като не знам какво е чувството да участваш в друга, но определено чувството не може да бъде изразено с думи. Най-голям стимул всъщност получих от доц. Красимира Чакърова, която повярва искрено в мен и в останалите участници и не ни остави да се откажем.

Най-трудното нещо от морфологичната система са т.нар. „кратки“ думи – предлози, съюзи, частици и т.н., и със сигурност, ако можех, бих оставила точно пет, които са най-необходими.

Официалната церемония е празник на словото, положителен заряд за младото поколение да се интересува от езика и да бъде грамотно, стимул за бъдещи постижения. Искам да пожелая на всички бъдещи участници да не се замислят и да се включват в олимпиадата, защото тази енергия не може да бъде предадена по друг начин. Всеки трябва да я изпита сам!

Успехът идва с работа, постоянство и мъничко късмет, а удовлетворението от крайния резултат е невероятно!