Евронощта продължава като „Учените в триъгълника на знанието”

Evropeiska nosht na uchenite

В галерия „Анастас” демонстрират ученически проекти и изделия на тема „Бъдещето на дизайна”

На 26 септември Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев” – Пловдив стартира, а на 27 септември ще се присъедини към провеждащата се по едно и също време в около 300 града в цяла Европа и по света „Европейска нощ на учените”. За Пловдив организацията е обвързана с проект K-TRIO 3 – Учените в триъгълника на знанието (Researchers in Knowledge Тriangle). Сега е посветена на Годината на културата, науката, младите в науката и изкуството и новите „умни“ градове.

Проектът K-TRIO 3 – „Европейска нощ на учените“, се финансира от Европейската комисия по дейностите Мария Склодовска-Кюри“ на програма „Хоризонт 2020”.  АМТИИ „Проф. Асен Диаманидев” – Пловдив е част от консорциум участници, сред които са СУ „Св. Климент Охридски“ – координатор на проекта, Нов български университет, Тракийски университет, Русенски университет, БАН и Медицински университет – Варна.

В България паралелно с Пловдив в програмата ще се включат още градовете София, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе. Надсловът за четвърта поредна година е „Учените в триъгълника на знанието”. Специален акцент в програмата на пловдивските висши училища е поставен върху Годината на културата и новите технологии, управление и развитие на т. нар. „умни” градове. Чрез програмата на проекта искаме да доближим изследователите и техните постижения до обществото и най-вече до младите хора. Представените събития в  Програмата на Нощта са адресирани към студенти, преподаватели, изследователи, ученици, деца и родители и включват конкурси, събития при открити врати. За родителите и учителите са предвидени ръководени посещения. Организирани са събития чрез Facebook а след това и срещи, дискусионни клубове, научни кафенета, демонстрации, концерт на римския стадион. За да улесним нашите гости, тази година програмата стартира ден по-рано на 26 септември и ще продължи до вечерта на 27 септември. Тогава е концертът на открито „Магията на българския фолклор”, информираха координаторите на проекта за Пловдив – доц. д-р Петя Бъркалова и д-р Весела Казашка.

Стартът на събитията на „Европейска нощ на учените 2019 ще бъде даден в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство с официално откриване от проф. Милчо Василев, ректор, в Концертна зала на Централната сграда на АМТИИ в 16.00 часа на 26 септември, четвъртък.

Първото събитие в програмата на АМТИИ е представянето на снимките от фотоконкурса „Моят град“ и награждаване на победителите в него. В импровизирано Арт кафе от 16.00 ч. ще бъдат представени интервютата за сборника Хора на изкуството. Новото поколение“  и участниците в него – 15 души на изкуството. От 18.00 часа малки художници и техните родители ще имат възможността да развихрят фантазиите си и да участват в творческата работилница „Красотата на природата и човека през очите на малките художници” на „Арт клас център“.

На 27 септември от 17, 00 Центърът по растителна системна биология и биотехнология (ЦРСББ), участващ активно в „Европейска нощ на учените 2019“,  ще посрещне изследователи, млади учени, студенти и широката публика с презентация на тема: „Европа в един променящ се свят – приобщаващи, новаторски и мислещи общества”. Необходимостта от променящи се стереотипи и развиването на нова култура в научните изследвания и иновациите е във фокуса на открита катедра, която има за цел да помогне на младите хора – студенти и докторанти, да осъзнаят многостранните кариерни възможности пред изследователите, в това число стипендиантите по програмата „Мария Склодовска-Кюри.

Професионалния си опит, работа си на няколко континента и връзката между науката и бизнеса ще споделят чуждестранни учени, които в момента развиват научната си дейност  в  ЦРСББ.

 

По същотото време, 17,00 ч., на 27 септември Националната гимназия по сценични и екранни изкуства – Пловдив  ще представи проектът „Live Skills”  и възможностите за обучение, които предлага проектът в  три програми – „Артмениджмът”, „Културно предприемачество” и „Нови дигитални технологии”. В двора на гимназията ще бъде подредена изложба с творби на нейни възпитаници, която ще бъда открита от 17.00 до 19.00 ч.

 

Отново от 17,00 часа новите технологии и изкуството се срещат и съчетават в галерия „Анастас“. В приятната и творческа атмосфера на галерията ще се проведе дискусия на тема „Дигиталните номади – творческите професии в цифровата ера“. Участниците се запознаят с възможностите за работа, независима от локацията, кои кариери са подходящи и какви умения са необходими, предизвикателствата на номадството в 21 век. Участниците ще имат възможността да задават въпроси и да получават отговори в зададената посока: възможното  бъдеще на Пловдив като „умен град“, ИТ мостовете между миналото и настоящето в нашия град – един от най-старите живи градове в Европа и  Европейска столица на културата през 2019 г. В галерия „Анастас” ще се проведе и демонстрация на ученически проекти и изделия на тема „Бъдещето на дизайна”.

 

От 20.00 часа музиканти ще дефилират от АМТИИ до Римския стадион, където ще се проведе фолклорният концерт на открито „Магията на българския фолклор“. За да бъдат активни участници, пловдивчани и гости на града,  е предвиден открит дансинг под звуците на хипнотичните ритми на българската фолклорна музика.