УХТ продължава с ALMA MATER ALIMENTORUM

1

Вече имаме слоган, а наскоро Академичният съвет одобри и новото съвременно лого на университета, които взаимно се допълват, посочи проф. д-р Пламен Моллов, ректор на Унивeрситета по хранителни технологии. На официална церемония беше обявен избраният  УХТ слоган. В конкурса постъпиха над 100 предложения, а интерес проявиха автори, свързани по един или друг начин с УХТ: преподаватели, студенти, служители, възпитаници на висшето училище, граждани.

Alma mater alimentorum става слоган на Университета по хранителни технологии. Автор на фразата е Николай Желязков, старши преподавател по английски език и зам.-директор на ДЕОФВС. При получаване на наградата победителят благодари на ръководството на организирания конкурс, част от усилията на всички да обновят имиджа на УХТ и за неговото популяризиране.

2

Грамота за класическия синтез в структурата и смисъла и парична награда бяха връчени на автора в зала „Хоризонт“. Водещите предложения и избрания слоган оповести доц. д-р Стефчо Кемилев, председател на конкурсната комисия и на Общото събрание на УХТ.

Според решението на 5-членната комисия, в която участваха също доц. д-р Кремена Никовска, функционален декан по студентска и социална дейност, Иван Папазов, председател на Съвета на директорите и изпълнителен директор на VP Brands International, Мария Петрова, журналист от в. „Марица“ и общественик, и Даниела Атанасова, експерт „Връзки с обществеността и протокол“ в УХТ, бяха присъдени още два приза.  Тенчо Дерекювлиев е отличен за символиката във визиите, съдържаща се в предложението „Доказани в традициите, иноватори в бъдещето“, а Димитрия Чакова получи наградата си за акронимната игра в посланието, отразявано от  „УХТ –Устойчивост в науката, Хуманност в технологията, Творчество за бъдещето“.

3

Конкурсът за слоган стартира в средата на март, в разгара на карантината, въведена у нас заради коронавирус пандемията. Изолацията и ограниченията отключиха въображението и творческия потенциал на много хора, които часове след обявяване на надпреварата се включиха. Интересът беше огромен, идеи продължиха да постъпват и след крайния срок, 16 април,  поради което удължихме срока с още един месец, посочиха организаторите.

Доц. д-р Стефчо Кемилев:

На комисията не й беше лесно при избора

Благодаря за вложените дух, енергия и емоции в предложенията за слоган на любимия ми университет, където си мечтаех да следвам още от 14-годишна възраст и станах специалист, който в края на своята кариера нито за миг не е съжалявал за направения избор на университет и специалност.

На комисията не й  беше лесно при избора, но накрая се спряхме на Alma mater alimentorum. Бих желал да обоснова този избор. За девиз, мото или слоган на първото (т.е. най-старото) и все още единствено по рода си висше училище на Балканите за хранителна наука, технологии и техника най-подходяща е една класическа сентенция, изписана на латински. Съдържащите се в нея само три думи изразяват най-точно и ясно целта, предмета на дейност, постиженията, състоянието и амбициите на нашия университет. Те са концентриран израз на мъдростта и посланията, съдържащи се във всички останали предложения. Символизмът в тези три думи поражда множество асоциации, доказателство за което е протоколът от последното присъствено заседание на академичния съвет. Същото се отнася и до тяхната абревиатура, което сега ще ви демонстрирам.

4

Извинете ме за аналоговия характер на подготвените материали, но те са правени в последния момент, за да бъдат изненада за всички присъстващи. Абревиатурата „АМА“ се пише и произнася еднакво от ползващите кирилица и латиница, от пишещите и четящите от ляво надясно и тези, които го правят обратно. Нейната красота и симетрия по нищо не отстъпват на шведската абревиатура „АВВА“, превърнала се в една от иконите на 80-те години на миналия век. Пишещите и четящите от горе надолу също ще видят редица символи – от първия кремъчен нож, през остриетата на стрела и копие, та чак до пътуващ към неизвестното космически кораб. Нима това не е подходящ символ за човешкото познание – за стремежа към проучване на неизвестното и откривателство, за нововъведенията в технологиите и техниката?

Обърнатата настрани вертикална абревиатура създава асоциации за риба – първия символ на ранното християнство, но и за рибеното масло, в което се съдържат най-лесно усвоимите от човешкия организъм ненаситени мастни киселини. Ако я обърнем с главата надолу, виждаме амфора, в която може да се съдържа мед – единственият познат още от древността и напълно безвреден консервант, гроздово масло – най-богатият на споменатите ненаситени мастни киселини природен продукт, вино – невероятен антибиотик /Маврудин, Мерлотин, Кабернетин и т.н./, както и всяка от приеманите всекидневно храни, напитки и ароматични, вкусови или биопродукти. Обърнатата абревиатура символизира още амфората на човешкото познание, което също е предназначено за цялото човечество. Последното обаче си остава мечта, както и тази на производителите на т. нар. народен автомобил – „VW“. Дано да съм Ви убедил в сполучливостта на направения от комисията избор и не съм Ви отегчил с приказките си.