Надпревара по пъзели, разпознават пловдивски забележителности

Chastici-ot-Plovdiv

Със състезание по подреждане на пъзели и разпознаване на забележителности от нашия град стартира същинският етап на проекта „Частици от Пловдив“, част от програмата на „Пловдив – Европейска столица на културата“.  Проектът е на  Народно читалище „Димитър Благоев – 2008 г. – град Пловдив“ и се реализира по Отворена покана „Читалища – общностно участие и иновации“ на фондация “Пловдив 2019”.

В петък проектът ще гостува на летен детски клуб „Любознайковци“ към Народно читалище „Съвременник – 1986“ и ще запознае малките пловдивчани с най-известните места от града и с тяхната история. Два отбора ще се състезават в няколко кръга – разпознаване на места и забележителности и скоростно подреждане на пъзел. Надпреварата ще се проведе в библиотеката на читалището от 14:00 часа.

За целите на „Частици от Пловдив“ са заснети фотографски 50 обекта в града – сгради и паметници от особено значение за културата му. Снимките са обработени и от тях са направени 50 пъзела. Екипът по проекта заедно с доброволци ще посети училища и читалища в града и областта, където децата ще подреждат пъзелите, ще разпознават забележителностите и ще разказват дали и кога са ходили там. Идеята е чрез дидактични игри децата на Пловдив да се запознаят и да научат нещо ново за богатствата на своя град, да се събуди интересът им да посетят нови и непознати места и да се гордеят с това, че живеят в Пловдив.

Финалът на проекта ще бъде поставен през месец декември с изложба на пъзелите.