Катедрата по педиатрия и медицинска генетика чества юбилей

3-personalyt-na-peditriata-i-darietlite-pozirat-za-obshta-snimka

Отличиха дарители с грамоти

Клиниката по педиатрия и генетични заболявания на УМБАЛ „Свети Георги“ раздаде грамоти на всички свои дарители през годината. Церемонията по връчване на документите за признателност бе част от празника на дарителите, който ежегодно се провежда в Клиниката, конкретизира нейният началник проф. д-р Иван Иванов.

 Празникът на дарителите бе подходящ повод да се благодари и на тези, които даряват на Клиниката и нейните малки пациенти времето, познанията и опита си – преподавателите от Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицинския университет – Пловдив. Катедрата днес отбелязва 70 години от основаването си, подчерта нейният ръководител проф. д-р Мирослава Бошева, която беше и предишен дългогодишен началник на Клиниката по педиатрия. Неслучайно празничният ден за двете структури е общ – ние сме едновременно лечители, преподаватели и учени. Тази многостранност на функциите осигурява по-високо качество на медицинската дейност и възможност за клинична изследователска дейност, смятат проф. Иванов и проф. д-р Бошева.

 Катедрата има с какво да се гордее – успешно обучение на 14 171 лекари, от които 274 на английски език, 4 754 стоматолози, 14 652 мед. сестри, 4 117 акушерки, 250 специалисти по педиатрия и над 1000 специалисти по обща медицина. Издадени и многократно преиздавани са 36 учебни помагала и справочници и 18 монографии. Защитени са 38 дисертационни труда, които само в последните 10 години са със стотици цитирания световната литература, подчерта  проф. Бошева.

1-prof-ivanov-i-vladimir-nikolov

 По традиция всяка година през месец декември се организира Празникът на дарителите. На този ден персоналът на Клиниката по педиатрия показва своята признателност на всички хора с добри сърца, които са повярвали в екипа и милеят за здравето на децата и качеството на здравеопазването, посочи проф. Иванов.

2-vladislav-penev-i-prof-ivanov

Въпреки големите заслуги на дарителите основният инвеститор в клиниката е ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“, подчерта проф. д-р Иван Иванов. Той припомни, че благодарение на добрата работа на администрацията на лечебното заведение е спечелен и реализиран проект за създаване на Център за деца с хронични заболявания. Успешното изпълнение на този проект, което ангажира значителни усилия от целия състав на Клиниката, предостави изцяло ремонтиран сектор за болни деца, нов асансьор за пациенти със специални потребности, обучителни зали, уникална апаратура и методики за изследвания. Повишени бяха знанията на сестринския персонал и бе създадена система за обучение на деца с хронични заболявания. Освен това, УМБАЛ „Свети Георги“ е започнала и изграждането на съвременен ендоскопски център в клиниката.

 В духа на празника по случай 70-годишнината на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика и на добрата съвместна работа между университета и университетската болница Клиниката отдава заслужена благодарност и на МУ – Пловдив. Ректорското ръководство на висшето училище е осигурило най-съвременен ехограф, позволяващ изключително точна диагностика на сърдечни, коремни и други заболявания. През настоящата година Медицинският университет е ремонтирал и кабинет и зала за обучение, доставил е компютърни конфигурации и принтери. Очакваме до дни да бъде открит симултационния център, в който ще се обучават студенти по медицина и специализиращи лекари, уточни проф. Иванов.

 Сред ключовите дарители се явява и инициативата на Президента на Република България „Българската Коледа“. През отминаваща година чрез нея в Клиниката са осигурени портативен ехограф за поставяне на по-точна диагноза по време на консултациите в Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“, както и два уникални монитора за проследяване на електрическата активност на мозъка и за определяне качеството на изкуствената вентилация.

 Форумът на нашите дарители е събитието, на което Клиниката по педиатрия се отчита пред обществото за свършената работа през годината. Ние помагаме на почти 4000 деца годишно от цяла Южна България, осигурявайки най-високото трето ниво на качество и сложност на медицинските услуги, подчерта проф. Иванов. Той обясни, че Клиниката се старае да поеме нарастващия натиск на пациентите да бъдат лекувани в нея.

 Отдадеността в работата, добронамереността и перспективата за развитие поддържаха добър психоклимат и минимиризираха текучеството въпреки невисоките заплати. Празникът на дарителите е подходящ форум, на който началниците на отделните звена в Клиниката, както и Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към МУ – Пловдив, в която всички те са преподаватели, да представят своите възможности и идеи за развитие. Най-ценният капитал на Клиниката не са сградата и техниката, а хората и традициите, смятат проф. д-р Иван Иванов и проф. Мирослава Бошева.