Фундаменталното разбиране на ученици към правната система развиха с курс

map

Целта на курса за обучение бе да осигури база за изграждането и по-нататъшно надграждане на уменията, знанията и компетентностите, жизненоважни за бъдещите граждани на ЕС и съседните му страни. Курсът се проведе като част от проекта “Иновативно изучаване на английски език чрез разговори за промотиране на законодателството на ЕС посредством ИКТ инструменти” по Еразъм плюс, Проект No. 2019-1-BG01-KA201-062268. Събитието се реализира от 1.10.2019 до 30.09.2021 г. и бе фокусирано върху развиването на фундаментално разбиране сред учениците в основните училища към правната система, националните институции и институциите на ЕС и съответната лексика на английски език, за да общуват с връстниците си и да се изразяват правилно. Това включва разбиране на общите принципи на правните клонове и процедури, характера на отношенията между институции, лица и държави. Специално внимание бе обърнато на вмъкването на елементи, посветени на подобряване на речника на учениците и техните учители, използвани в случаите, когато се говори за ЕС, неговите съседи, роли на гражданите и начини за взаимодействие в рамките на ЕС и извън него. Вграждането на такива подходи на ранните възможни етапи на формиране на бъдещите граждани е в полза на убеждаването на учениците в необходимостта от непрекъснато формиране и на фокусиране върху необходимите умения и знания на изхода от системата за официално образование. Курсът улесни адаптираната подготовка на учениците с трудности да следват уроците  заедно със своите връстници. В този аспект правилното и своевременно установено основно ниво на информираност относно бъдещите задължения и условия на завършилите позволява на по-малък брой ученици да пропуснат такива сложни обучения на пръв поглед и да отпаднат от училището. Курсът предостави обща рамка за личностно гражданско усъвършенстване, насочена към повишаване на чувството за достойнство и самочувствие сред по-ниско образованите ученици.

Разработването на курса за обучение беше предшествано от създаване на рамка за обучение и учебна програма на курса.

Съдържанието на курса обхвана следните теми и уроци:

А. Нашата страна, Европа и света

  1. Въведение в понятията за държавна теория, международни организации, европейска интеграция, правни системи, национални и европейски институции
  2. Европейско единство и многообразие
  3. Страната и нейните граждани в Европа и по света.
  4. Представителство на страната в международни организации

Б. Процесът на изграждане на Европейския съюз

  1. Основаването и консолидацията на Европейския съюз
  2. Задълбочаването на европейската интеграция

В. Европейските предизвикателства днес

  1. Европа без граници
  2. Изграждането на европейска култура и гражданство
  3. Мобилността в Европейския съюз

Партньорската схема по проект „Иновативно изучаване на английски език чрез разговори за промотиране на законодателството на ЕС посредством ИКТ инструменти” се реализира с партньори от Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ (България); Основно училище „Кирил и Методий“- с. Асеново, община Стражица, обл. Велико Търново и СНЦ „Инициативи днес“  (България); както и чуждестранните партньори от  Consultis – Consultoria Empresarial, Unipessoal Lda. (Португалия); AzBuki (Сърбия) и Дирекция за национално образование в провинция Чанаккале (Турция)