Релефният профил на Георги Убинов – Графа

Georgi-Ubinov-i-Margarita-Zhurnalova

 70-годишнината от рождението на Георги Убинов-Графа (1947 – 2016), е днес, 18 август. Графа има релефно присъствие във футболния и културния Пловдив. С интересното съчетание от дипломиран икономист, художник с няколко изложби, автор на философскоантропологични, исторически и футболни заглавия. А преди това – професионален състезател, играл най-дълго за „канарчетата” в своята футболна кариера.

Графа е носител на Балканската купа с „Ботев” през 1972 г., като бележи ключово по пътя към тази титла. Има решаващи голове в дербитата на „Ботев” срещу други от водещите отбори през седемдесетте.

Вкарва хеттрик за 11 минути, с плонж и глава през 1970 г. в гранддвубоя с Локомотив Пд. Това е реално рекордно постижение.

Във футболния си буквар Графа е съсредоточен върху задължителните детайли при овладяването на прийомите от начинаещите състезатели.

В „Принципите ДОС и ДОЖ” разкрива перспективите на интерпретационния си талант и увлеченията във философската тематика. В тази книга Георги Убинов е синтезиран и синтезиращ – признаци, които се полагат на автор след значително текстово, теоретично и тълкувателско натрупване.

„Загадъчният имперски град в Тракия”, написан в съавторство с Маргарита Журналова(на снимката), показва Графа като мореплавател из историческата старина.

„Когато канарчетата стават орли”, издадено през 2012 по случай стогодишнината на „Ботев” Пд, е повече от увлекателно четиво. В него авторът комбинира публичното и лично емоционалното, психологическото и натуралното разказване. За любимци на хиляди почитатели и за величието на най-стария футболен в страната.

Историческата тематика е органична част от творческия профил на Жоро Убинов – той изобразява знакови сцени от българската история в художнически картини.

За Пловдив – нарисува пловдивските църкви и ги показа през 2012.

С елегантна метафора дефинира Старинния Пловдив, наричайки го българска Маракана на културата (в Нощта на музеите и галериите – 2012).

Той винаги се откроява с една специфична философия по отношение на всички неща в живота – думите са на големия приятел на Убинов, негов съотборник и модернист в развитието на българския футбол – Динко Дерменджиев-Чико.

Исполин в търсенията си, верен на специфичния си натюрел, Георги Убинов е от фигурите на пловдивската интелектуалност. И от сигналните имена на „Ботев” Пд.