Пловдивският университет с двама ректори на 24 май

Малчугани от пловдивски детски градини и училища представиха празнична програма, посветена на буквите - 24 05 2019 - 02

Развитието и просперитетът на нашия университет няма да зависят само от мен, а от всички нас. Всеки трябва да се стреми съзнателно да проявявява своите добри качества, възможности и способности, за да може да вървим напред, каза новоизбраният  ректор на Пловдивския университет – проф. д-р Румен Младенов, при тържеството по случай 24 май и прие ректорската огърлица от проф. д-р Запрян Козлуджов, чийто мандат изтича в този месец.

Словото е от малкото неща, които ни събират, а не ни разделят. Затова ние трябва го пазим чисто, особено в този глобализиращ се свят, където цифрите все по-често изместват буквите. Да ни е честит празникът на духа, на знанието, на културата! Нека имаме достатъчно сили и вдъхновение, за да изпълняваме мисията си на просветители на ума, сподели доц. д-р Мария Стоянова, зам.-ректор на Пловдивския университет, която бе и модератор на церемонията.

Проф Козлуджов със слово пред присъстващите студенти преподаватели и гости - 24 05 2019 - 02

Докато съхраняваме паметта за делото на светите братя Кирил и Методий, дотогава ще ни има като народ и нация. Съхраняването на тази памет е  гаранция за нашето бъдеще. Използвам днешния светъл празник, за да направя един жест, който носи символична знаковост: свалям ректорската огърлица – инсигнията: символ на университетското управление и власт, но не само. Тя е много тежка, защото влече след себе си страшно много отговорности за институцията, за нейната съдба и хората, учещи и работещи в нея. С удоволствие свалям тази тежест от плещите си, за да я поставя на моя приемник – проф. д-р Румен Младенов. Сигурен съм, че той ще се справи, ще съхрани всичко добро, което е постигнато, и ще продължи напред. Убеден съм 100%, че под негово ръководство университетът ще продължи пътя си напред, заяви проф. Козлуджов.

Празничната програма продължи с тържествено слово по случай 24 май от литературоведа д-р Соня Александрова, главен асистент във Филологическия факултет. Поздравление на родния си полски език отправи проф. д-р Ян Страдомски от Ягелонския университет в Краков. Студенти по музика, теология, актьорско майсторство и славянска филология изнесоха музикална програма и четоха съвременна поезия от славянски автори, а малчугани от пловдивски детски градини и училища рецитираха произведения, посветени на буквите.

nagradi universitetski vestnik

Двамата ректори връчиха наградите на вестник „Пловдивски университет“  за поезия и проза. В рамките на тържеството бяха раздадени и грамоти на отлично представилите се студенти филолози от ПУ „Паисий Хилендарски“ в Националната олимпиада по езикова култура и на докторанти от Филологическия факултет, участвали в организацията на Двадесет и първата национална научна конференция „Светът е разтворена книга“.

nagradi universitetski vestnik

По дългогодишна традиция на Пловдивския университет ръководството на висшето училище и студенти поднесоха венци пред паметника на Паисий Хилендарски, намиращ се пред сградата на Ректората на ул. „Цар Асен“ №24.