В Пловдив идват представители на българските училища по света

abuch

Годишната конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) ще бъде в Пловдив на 27-и и 28-и юли. Форумът има наслов „Съхранението на българския език и родовата памет по света – път към Родината“ и се организира в партньорство с Министерството на образованието и науката и ПУ „Паисий Хилендарски”. За конференцията  пристигат над 120 представители на българските училища от цял свят. Заедно ще определим новите си задачи, ще научим новите моменти, които правителството предвижда за образованието по български език, история и география на България в училищата зад граница, посочват от Асоциацията.

Участниците в конференцията ще присъстват на обучителните семинари за преподавателите и ще се запознаят с новите учебни помагала, издадени специално за образователните звена зад граница. За първи път в авторските колективи на тези специализирани издания участват и преподаватели от училищата в чужбина, заложили своя опит и знания, за да се осигури по-добро качество на преподаване.

Успехите на Асоциацията на българските училища в чужбина са налице и допринасят за съхраняването на националното съзнание на децата на България на всички континенти. Сред тези успехи е въведената програмата „Роден език и култура зад граница”, Постановление № 334 и Постановление № 90 на Министерски съвет, с които обучението по български език, история и география на България в чужбина се превърна в част от образователната система на България.

Важен момент е и извоюването на нов статут за българския език в редица щати на САЩ (чрез програмата „Печат за двуезичност“), където се издава сертификат, удостоверяващ владеене на ниво по български език като чужд. Това води до предимства за прием в колежи, университети и при наемане на работа. Успех е и подаването на Петицията на АБУЧ в Европарламента и нейното придвижване в Парламентарна зала за осигуряване на статут в семейството на т.нар. „малки езици”, сред които и българският. Този статут дава предимства в страните-членки на ЕС при кандидатстване в колежи и университети така, както това е възможно за английския, френския, немския, испанския и др. всепризнати вече езици.

За 12-и път Асоциацията на българските училища в чужбина провежда годишната си отчетна конференция в България, за да отрази постигнатото и да набележи новите приоритети за бъдещето,  които Асоциацията ще осъществява заедно с държавните институции, за да е успешно обучението по България зад граница.

В периода 2011-2017 конференциите на АБУЧ са провеждани в тясно сътрудничество и с подкрепата на СУ „Св. Климент Охридски”. Миналата и тази година официален университетски партньор е ПУ „Паисий Хилендарски”, който осигурява домакинство на събитието в Пловдив, през 2019 и Европейската столица на културата.

Сътрудничеството с Пловдивския университет се оказва особено полезно. Преподаватели от университета осъществяват обучения на учители от български училища в чужбина под формата на квалификационни курсове. Проведени са три курса в България и два в чужбина (в Белфаст и във Франкфурт). От друга страна, студенти от педагогическите специалности на ПУ „Паисий Хилендарски” провеждат своята тримесечна стажантска практика в български училища зад граница (Испания, Италия, Англия, Гърция и Австрия).

От тази година е въведена и практика за пряко включване на учители от български училища в чужбина в обучението на студентите от Педагогическия факултет под формата на лекции и тренинги.

Дейността на АБУЧ включва провеждането на редица международни форуми и конференции по цял свят с цел да се ангажират не само институциите в страната, но и образователните институции на други държави, в които родните ни общности развиват с помощта на България образователна дейност по български език и култура. Такива форуми досега са проведени в Мадрид и Малага, Кралство Испания; в Чикаго, САЩ, във Виена, Австрия; в Лондон и Белфаст, Великобритания; в Париж, Франция; във Франкфурт, Германия; в Ларнака, Кипър. АБУЧ е участвала и в среща в Европейския парламент в Брюксел, Белгия, на тема, свързана с дейността на българските общности по света.

Голяма част от дейността на Асоциацията се реализира чрез пряката помощ на Българската православна църква, с чието съдействие се осъществяват обучителни семинари в Рилския, Троянския, Бачковския манастир. Делегация на АБУЧ, водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний, посети Светите места в Йерусалим.

Цялата дейност на Асоциацията на българските училища в чужбина е насочена към това – неправителственият сектор да работи в единство и хармония, без партийни пристрастия, с държавните институции – Кабинета на Президента и Вицепрезидента, МОН, МВнР, ДАБЧ, БПЦ, Синдиката на българските учители, Омбудсмана на Република България, с другите неправителствени организации и сдружения, с български издателства и други сктруктури, за да бъде България едно цяло – не само в географските си граници, а и с българите по света, създали „малки Българии” по всички континенти – българските училища в чужбина.

Официални гости на конференцията ще са вицепрезидентът на Илияна Йотова, министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева и Димитър Бербатов – основател на Фондация „Димитър Бербатов”, осъществяваща проекта „Успелите деца на България”.