Университетски конкурс привлича в конкуренция

01022022-studenti

Българи и чужденци се насочват към Университета по хранителни технологии. Това стана ясно след старта на ученическия конкурс „Млади изследователи”. 24 са тимовете, устремени в трофея. Отборите са от професионални гимназии и училища в страната, като към конкурентите се присъединяват и кандидати от чужбина.

Конкурсът има за цел да формира ангажираност и активна позиция спрямо глобалните проблеми в хранителния сектор. Затова разработките са с различни акценти – традиции, иновации, зелени технологии, кръгова икономика, подчерта доц. д-р Христо Спасов, зам.-ректор по учебната дейност и академичния състав на Alma mater alimentorum.

От един до трима кандидат-изследователи влизат във всеки отбор. Това  са ученици от 10-и до 12-и клас. Учител, от една страна, и преподавател от УХТ, от друга, стават техни ментори. Първите работни срещи с менторите в УХТ по направленията икономика и предприемачество; туризъм, хотелиерство и ресторантьорство; храни и здраве вече са факт. Участниците са заявили високопредизвикателни теми, сочи анализът на менторите. Креативни разработки, свързани с възстановяване на традиционни рецепти, иновации в хранителната и козметичната промишленост, влизат в очакванията. В тази линия е и перспективният развой на визиите у представителите на новите генерации за развитие на туризма и стратегическото планиране в бизнеса.

Работата по казусите продължава до 20 март 2022, когато трябва да бъдат предадени. До 31 март 2022 експертна комисия оценява и класира проектите.

Най-добрите от тематичните направления участват във финал, който ще се проведе в Университета по хранителин технологии. Победителите във всяко направление получават парични награди. Конкурсните резултати на всички участници, предали завършени разработки, се признават като оценка от приемен изпит на КСК 2022/2023 (за училищата, които имат сключен договор за сътрудничество с УХТ – Пловдив). За предалите завършени проекти са предвидени грамоти за участие, посочи доц. д-р Десислава Вангелова от катедра „Технология на месото и рибата“. Самочувствие и опит, генериране и развитие на нови предприемачески идеи. Участието в конкурса ще помогне за формиране на правилния избор по отношение на бъдещата професионална реализация, смята тя.

Направления на конкурсната тематика:

  • Социалните мрежи – средство за общуване и реклама;
  • Развитие на селския туризъм;
  • Моят роден град – дестинация за устойчив туризъм;
  • Структуриране на уникално бизнес предложение;
  • Разработване бизнес план и стратегическо планиране;
  • Създаване на нов козметичен продукт на билкова основа;
  • Суперхрани;
  • Забравените рецепти от старите майстори;
  • Иновации в индустрията и създаване на нов продукт.