Пловдивски триумф на „L’Etoile Brillante de France“

Atanaska Teneva Nany s Grand Prix

Nanny вдигна приза до Айфеловата кула и лаконизира: Мечтите се сбъдват! 

Снимки: Валентин Староманов

Момиче, усвоявало изкуство в пловдивската академика, спечели GRAND PRIX. Разположената в близост до Le Grand Opéra Garnier зала „Bernanos“ даде територия на международния фестивал „L’Etoile Brillante de France“, а най-голямата фестивална награда става символ в колекцията на Nanny. Българката представи страната с фолклорния бисер  „Калиманку Денку“. Аранжиментът е на музикалния педагог Елена Тенева. В категорията „Pop & Jazz, Soul“ Nanny репрезентира „All I ask“ – Adele – първо място за соло поп изпълнение.

Музиканти, певци и директори на интернационални конкурси от Франция, Украйна, Чехия и България образуваха международния състав на журито. От България в него влезе мецосопраното Аня Краваева, председател на сдружение Евтерпани и директор на Международния конкурс „Нови гласове, песни и изкуства“ – Несебър, София.

Искам специално да благодаря на Роси Йорданова, Festival Music Agency Artvoices, директор на Международния фестивал „Abanico“ и „Sofia Grand Prix“, за перфектната организация на пътешествието ни до Париж и за възможността да участвам в конкурса, написа в своя Facebook профил GRAND PRIX носителят.

IMG_2891-03

Тя израства в артистична среда и се превръща в континуант на фамилната музикалност, оформяйки собствения си изпълнителски лик. Аранжорът на „Калиманку Денку“ за „L’Etoile Brillante De France“ – Елена Тенева, дъщеря на художник, е майка на изпълнителката, а бащата  – Петър Тенев, инструменталист и хоров диригент, посвещава дълъг тайминг в запазването и сценичната пластизация на традиционния музикално-песенен фолклор. Преди години в интервю той заявява, че хората на изкуството са свръхчувствителни и особняци. Явно потвърждението дойде – свръхчувствителността носи и особени призове,  лайтмотивираха от комуникационния кръг на клавишния инструменталист. Генезата на Тенев отвежда към рода на известния български текстоавтор Атанас Лазовски, водил своите последователни битки за фолклорния първоизвор. През 90-те години издателство „Коморекс” под импулсите на Петър Тенев и мениджмънт позицията на инж. Костадин Момчилов издава книгата на Лазовски „Битки за българския фолклор”, гласят фактите от фолклорния бюлетин. По една от фамилните линии момичето с GRAND PRIX е в родова релация със световнопопулярния кавалджия Недялко Недялков, носител на „Грами”, с когото записва съвместна сцена.

IMG_4209-01-01

Момичето триумфатор с приза пред Айфеловата кула. Дъждът не спря българката, за да стигне до произведението на изкуството, привличащо интереса на хиляди посетители

Nanny гледа към иновациите в изкуството, без да забравя традицията, а до музикално-песенната геометрия поставя и търсенията  в графичния дизайн. Завършва двете си образователни степени в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев”. Нейното грандпостижение идва като поредния валидиращ факт и за висшето училище по изкуствата, откъдето към световните сцени поемат през годините стотици знакови имена.